Na Knižním festivalu Ostrava letos poprvé najdete zónu Českého rozhlasu

12. únor 2020

Na jednom místě se sejdou knižní nakladatelé z různých koutů republiky s pestrou nabídkou knižních titulů. Samotní autoři budou prezentovat nová díla, pokřtí své nové knihy, proběhnou autogramiády, besedy, debaty a přednášky.

Tváří letošního ročníku je oblíbená herečka Iva Janžurová, která také na festival přijede a zahájí ho. To vše proběhne v pátek a v sobotu 28. a 29. února na Černé louce.

Zóna Českého rozhlasu

Dění festivalu je rozděleno do pěti scén. Jednou z nich je i zóna Českého rozhlasu, ve které se můžete těšit na besedy, diskuse i na živé vysílání přímo z pódia. S osobnostmi Českého rozhlasu Ostrava, které slyšíte z vysílání, ale i s těmi, kteří rozhlas a jeho program řídí, se můžete potkat na dvou besedách „Jak se dělá rozhlas“.

Tyto debaty s ostravskými rozhlasáky moderuje Pavel Janošec. Dále doporučujeme rozhovor s legendární redaktorkou Dagmar Misařovou o redaktorské práci v terénu, při kterém nebudou chybět ani ukázky reportáží, a to v pátek od 14 hodin.

Sobotní program rozhlasové zóny

V sobotu od 15 hodin si bude moderátor Pavel Janošec povídat se zprávařkou a správkyní sociálních sítí Terezou Szotkowskou, šéfredaktorem Richardem Piskalou a ředitelem Josefem Podstatou. Při této debatě budou mít diváci unikátní možnost vyslechnout zajímavosti z ostravského rozhlasového dění a nahlédnout tak Českému rozhlasu jak se říká „pod pokličku“.

Dagmar Misařová dále představí některé zajímavé hosty Knižního festivalu, a to antikvářku Ilonu Rozehnalovou a literárního historika Pavla Hrušku. Tuto diskuzi včetně živých vstupů do ostravského vysílání přímo z pódia si nenechejte ujít už v pátek od 15 hodin.

A co najdete na dalších scénách?

Zajímavá aktuální témata se budou řešit na Scéně Voices of Freedom – Respekt, kterou nově připravuje Centrum PANT ve spolupráci s týdeníkem RESPEKT. Opět se ponoříte do světa fantazie v zóně Sci-Fi – Fantasy – Komiks. Scéna Nakladatelská bude věnována besedám a tématům samotných nakladatelství, jako je představení autorů a jejich novinek.

V Komorním sále budou probíhat dílny tvůrčího psaní, přednášky, besedy a další aktivity komornějšího rázu např. přednáška „Pure devadesátky“.

Celý program najdete na www.kniznifestival.cz

Knižní festival Ostrava - plakát
autor: Zita Šperlínová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.