Na koncerty zásadně se dvěma taktovkami. Důvod je zcela jasný

23. červen 2022

Od tří let se Chuhei Iwasaki věnuje hře na housle. Díky svému mimořádnému talentu studoval konzervatoř v Japonsku, poté hned tři obory na Pražské konzervatoři a navíc HAMU. Už více než rok pracuje jako šéfdirigent Plzeňské filharmonie.

Na začátku 20. století přestala být klasická hudba populární. Byla více složitá a tím se vyselektovali posluchači. Jedno z přání Chuheie Iwasakiho je, aby se tento trend změnil. „Na další sezónu máme takový program, který by mohl posluchače více přilákat,“ sdělil Chuhei Iwasaki.

Šéfdirigent Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki

Lístky na koncerty Plzeňské filharmonie na další sezónu jsou již v prodeji. Posluchači se mohou těšit na skvělé kousky. Pod taktovkou šéfdirigenta Chuheie Iwasakiho zahraje filharmonie v Měšťanské besedě skladby Gustava Mahlera a Bély Bartóka. „Tato sezóna se mi líbí, protože hrajeme opravdu krásné věci. Jako zahajovák hrajeme Mahlerův Chlapcův kouzelný roh, dále pak koncert pro orchestr od Bartóka, to je jedna z nejhezčích a nejtěžších věcí, co pro orchestr existuje, nebo Karla Boleslava Jiráka,“ uvedl Chuhei Iwasaki. Chybět nebude ani koncert japonské či turecké hudby.

Tři koncertní sezóny narušila Plzeňské filharmonii epidemie koronaviru. Kvůli protiepidemickým opatřením nemohli filharmonici odehrát všechny naplánované abonentní koncerty, nehráli ani v zahraničí, což pro ně představuje i výrazný ekonomický propad. Pro příští 103. sezonu, připravila filharmonie tradiční koncertní řady i novinkovou chrámovou řadu. Nabídne tři koncerty v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje a ve Velké synagoze.

Čeština má oproti japonštině řád

Chuhei Iwasaki se narodil v Tokiu a v České republice je nyní 16 let. Na zkouškách se všichni členové filharmonie domlouvají česky, přestože pocházejí z různých koutů světa, například z Íránu, Ukrajiny nebo Japonska. Naučit se český jazyk bylo pro Iwasakiho obtížné, ale oproti japonštině má podle něj čeština svůj systém a pravidla. „Japonština je více intuitivnější a chaotičtější,“ konstatoval.

Při koncertech se stávají i různé vtipné situace a faux pas. Párkrát se panu Iwasakimu zlomila taktovka nebo mu vylétla z ruky do jeviště. Proto na koncerty vždy nosí na pódium dvě. V zákulisí jich má ale mnohem větší zásobu. Dirigování je prý velice náročné. Jde téměř o sportovní výkon. „Na sporty jsem ale velice nenadaný. Jakýkoliv sport mi přijde stokrát těžší než dirigování,“ pousmál se šéfdirigent Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio