Na lepší vytápění domácnostem přispějí i velké firmy

25. září 2012

Čtyři velké firmy z Ostravska podpoří kotlíkové dotace. Moravskoslezskému kraji dají deset milionů korun pro domkaře, aby tak zmodernizovali vytápění. Už teď proto jasné, že kotlíkové dotace budou pokračovat. Zatím za pomoci kraje a státu bude ohleduplněji topit asi tisícovka domácností.

Seniorka Marie žije v malém domku a říká, že to se sousedy nemá jednoduché. „Smradíme z komína, lidem to vadí a nám také. Z důchodu abychom si těch sto tisíc našetřili, to je trošku zavádějící,“ krčí rameny.

Když kraj společně s ministerstvem životního prostředí rozdával kotlíkové dotace poprvé, zmizely během několika hodin. Ve frontě lidé stáli, i když o ně žádali podruhé. Určené peníze ale stále nevyčerpali.

Čtěte také

Zhruba 350 domkařů má ještě šanci. Kraj už teď plánuje třetí kolo na příští rok a tentokrát už s deseti miliony od velkých firem.

„Jeden nahrazený kotel za kotel nízkoemisní třídy vlastně ušetří sto kilogramů prachu do ovzduší. Jestliže my letos přispějeme na obnovu tisíce topenišť, tak je to sto tun prachu,“ vysvětluje náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Kraji pošlou své miliony čtyři firmy - Třinecké železárny, ČEZ, OKD a ArcelorMittal. Největší znečišťovatel dá pět milionů korun.

„Z ekonomického hlediska nám to připadá jako dobrá možnost. Jak jsme slyšeli, jedna koruna vynaložená na lokální topeniště se rovná pěti korunám v průmyslu, takže nám to přijde jako velmi dobrá iniciativa,“ potvrzuje generální ředitel ArcelorMittal Tapas Rajderkar.

Moravskoslezský kraj odhaduje, že v regionu si do roku 2022, jak to nově nařídil stát, bude muset zmodernizovat své vytápění na 30.000 domácností. Kotlíkové dotace by mohly pomoci k tomu, aby lidé investici uspíšili.

autor: mik
Spustit audio