Na letišti v Milovicích probíhají testy autonomních vozů. Vyroste tam pro ně městečko

21. červen 2021 17:32

Je to speciální model auta s autonomním podvozkem, který pomáhá testovat chytré asistenční systémy do moderních vozů. Pohybuje se po letišti ve středočeských Milovicích a mezi vývojáři je známý jako ufo. Firma Valeo, která tyhle modely vyvíjí, má navíc v plánu na části letiště vybudovat malé městečko, kde bude auta bez řidiče testovat.

V Milovicích na letišti jezdí auto, kterému říkají ufo. Je to maketa z papíru s hýbajícím se podvozkem.

„Máme jich několik - malé, na kterém vozíme cyklisty, chodce a motorku, pak mámě větší, na kterém jezdí model auta a máme i ještě větší, které jde přejet náklaďákem,“ vysvětluje pro Radiožurnál vývojář Martin Češka.

Maketa vozu nebo třeba i cyklisty umístěná na plochém elektrickém podvozku se pohybuje do všech stran. „Celé je to na tom posazené přes velmi přilnavé suché zipy,“ dodává Češka.

Kompaktní vůz

Ufo se samo rozjede až stokilometrovou rychlostí a vjede do dráhy rozjetého auta. V něm jsou nainstalované asistenční systémy, které firma vyvíjí. Auto by se díky nim mělo ufu samo vyhnout. Při úspěšném testu se auto za ufem samo zastaví.

„Výhodou také je, že v případě, když auto není úplně vyvinuté a nabouráme ho, celý model se z platformy shrne dolů, platformu přejedeme - ta je na to dělaná, když je skoro placatá. Tohle je pak otázka pěti až deseti minut to postavit zpátky,“ popisuje Češka.

Autonomní vůz se sám rozjede až stokilometrovou rychlostí a vjede do dráhy rozjetého auta

Testovací městečko

Společnost chce na milovickém letišti postavit do budoucna i malé městečko pro testování aut bez řidiče.

„Jedná se o simulaci městského provozu, kde chceme vybudovat různé typické prvky - křižovatky, kruhové objezdy, přechody pro chodce, a různé kulisy domů tak, abychom mohli věrohodně simulovat městskou dopravu a učit nás software a naše senzory rozpoznat různé dopravní situace,“ říká mluvčí společnosti Gabor Iffland.

Milovické letiště ale není jediné místo v Česku, kde by se měla testovat autonomní auta. Další okruh staví automobilka BMW nedaleko Sokolova.

autor: hbc | zdroj: iROZHLAS.cz