Na letošní Dny NATO bude poprvé nutná vstupenka

20. srpen 2021 14:05

Vojenské vrtulníky, obří dopravní letouny anebo nejnovější pozemní technika armád osmnácti států. Tak budou vypadat letošní Dny NATO 18. a 19. září na mošnovském letišti.

Kvůli protiepidemickým opatřením bude mít akce sníženou denní kapacitu na 40 tisíc lidí. A také vůbec poprvé vstupenky. Prodej začne příští pátek.

„Vstupenky budou nepřenosné, budou na jméno, budou vždy jenom na jeden den. Vstup na akci za nás za organizátory zůstává bezplatný, pouze za tady tyto vstupenky, za jejich distribuci a potom taky za servis na místě, si bude agentura Ticketportal účtovat 15 korun na jednu vstupenku,“ potvrdil za pořadatele Zbyněk Pavlačík.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Například v letech 2018 a 2019 je navštívilo zhruba 220.000 lidí. Loni se akce kvůli koronavirové pandemii konala bez přítomnosti diváků na letišti, vzhledem k vysoké sledovanosti přenosů na internetových stránkách ale podle organizátorů splnila svůj účel.

Program letošního ročníku

Letos se akce zúčastní jednotky ze 17 zemí, speciálním partnerským státem bude Švédsko. Technologiemi nabitý víceúčelový stroj F-35 Lightning II, jejž na statické ukázce představí italské letectvo, bude prvním letounem páté generace, který lidé na akci uvidí. Viceúčelový bezpilotní letoun MQ-9 Reaper letectva USA se vůbec poprvé představí na akci pro širokou veřejnost.

Své nové schopnosti a prostředky předvede česká armáda. Po pěti letech se na Dny NATO vrátí konvertoplán V-22 Osprey. Mezi dalšími taháky bude legendární letoun druhé světové války Douglas C-47 Dakota z historické jednotky britské RAF Battle of Britain Memorial Flight. Na akci zavítá poprvé, k vidění bude i v dynamické ukázce.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio