Na Liberecku přibylo nakažených koronavirem. Nemocnice a domovy seniorů znovu omezují návštěvy

22. červen 2020 12:58

Ohniskem nákazy je liberecký závod výrobce plastových dílů pro automobily Magna Exteriors, kde už mají dvě desítky nemocných.

Od 19. do 22. června přibylo v Libereckém kraji 32 nových případů nákazy. V reakci na vývoj dnes Krajská nemocnice Liberec znovu zakázala s okamžitou platností návštěvy nejen na všech odděleních v Liberci, ale také v nemocnicích v Turnově a Frýdlantu. „Otec u porodu může být poté, co projde triáží na oddělení, kde mu bude změřena teplota a vyplní dotazník. Také apelujeme na důsledné nošení roušek a nutnou dezinfekci rukou v rámci areálu a prostor nemocnic," řekl České tiskové kanceláři mluvčí největší nemocnice v kraji Václav Řičář. Návštěvy dnes znovu zakázali také například v Domě seniorů v Liberci na Františkově, který je největším takovým zařízením v kraji.

Liberecký závod Magna

Podnik k 22. červnu hlásí 21 nakažených. Lidé musejí nosit roušky, nově jim pří příchodu do firmy měří teplotu a na směnách se střídají po jednotlivcích, ne po skupinách. Z 21 nemocných je 8 kmenových zaměstnanců, ostatní jsou najatí přes pracovní agentury. V současné době zjišťují hygienici kontakty nakažených, ve firmě už na covid-19 otestovali téměř 90 zaměstnanců. „Až do odvolání platí zákaz návštěv mezi závody Liberec a Nymburk a Nástrojárnou," uvedla firma na svém facebookovém profilu. Hygienici pokračují v trasování kontaktů nakažených a jejich rodinných příslušníků nejen v závodě, ale hlavně mezi agenturními pracovníky na ubytovně. V karanténě je zhruba 80 lidí a zvažuje se i plošné testování. Firma s 1 800 zaměstnanci patří k největším zaměstnavatelům v Liberci.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související