Na Mauriciu je 700 hektarů čajových plantáží. Čaj tu dochucují karamelem i typickou vanilkou

30. listopad 2016

Nejen vanilka zajímá zahradníka Pavla Chloubu při jeho adventním putování z Borovan až za Madagaskar, které můžete sledovat ve vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Na ostrově Mauricius navštívil i farmu, kde se pěstuje čaj.

Kdo by neznal čaj. Tato prastará kulturní rostlina pochází z dálného Východu a je velmi blízce příbuzná s kamélií, jedno z platných jmen pro čajovník je dokonce Camelia sinensis. Za čajem se cestuje stejně jako za památkami. Znalci a nadšenci vyráží obvykle do Japonska, Číny nebo na Srí Lanku, aby si užili kulturu čaje a poezii čajového obřadu. Já jsem zvolil jiné místo, neboť cílem mé cesty byly i jiné kulturní rostliny. A tak jsem se ocitl až na Mauritiu, malém ostrově v Indickém oceánu.

Při té příležitosti jsem navštívil jednu z farem, kde se čajovník pěstuje už dlouhou dobu. První zmínky o čaji na Mauriciu jsou z druhé poloviny 18. století. Za rok vstupu čaje na toto území se považuje rok 1760, podle některých zdrojů 1765.

Čaj to na Mauriciu neměl lehké, protože vyžaduje specifické podmínky, zvláště pak vlhko a žádná velká horka. Místní obyvatelé si čaj oblíbili, ale často je pěkně potrápil. Dobré roky střídaly ty horší. V 60. letech minulého století vláda bojovala s nezaměstnaností a z jejího nařízení se plocha čajovníkových plantáží zvětšila. Nízké světové ceny čaje a vysoké náklady ale způsobovaly více problémů než radostí.

Nakonec se situace stabilizovala a Mauricius si dnes udržuje rozlohu přes 700 hektarů čajových plantáží. Působí zde několik větších společnosti, které vykupují čaj asi od 1300 menších farmářů a také jej zpracovávají a prodávají. Obyvatelé Mauritia čaj nadále milují, průměrná spotřeba na jednoho obyvatele za rok je kolem jednoho kilogramu.

Zpracovávání čaje ve fabrice na ostrově Mauricius

Měl jsem možnost navštívit nejenom samotnou plantáž, ale i fabriku a čajové muzeum. Zpracování čaje je pro pozorovatele zajímavé. Pracuje se ale v hlučném provozu. Sušení, drcení, i balení čaje doprovází rachot strojů i prach.

Zajímavostí je, že fabrika, kterou jsem navštívil, vyrábí i čaje dochucované třeba karamelem, kokosem, kardamomem či pro Mauricius tak typickou vanilkou. Ochutnal jsem a pochvaluji si.

Všechny příznivce Českého rozhlasu na dálku zdraví a příjemnější a veselejší život s rostlinami přeje Pavel Chlouba

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio