Na Měsíc se nedostanete. Ale v ostravském planetáriu si na něm můžete zaskákat

5. listopad 2019

Celkem dvanáct lidí v novodobé historii už mělo možnost vyzkoušet si, jak se skáče po Měsíci. Jména prvních dvou zná celý svět – Neil Armstrong a Edwin Aldrin. A my pro vás teď máme malý návrh: co kdybyste se zařadili mezi ně? Ne, nebojte se, nemusíte kvůli tomu letět do vesmíru. Stačí se vydat do ostravského planetária a vyzkoušet si tamní pozoruhodný trenažer.

Po rozsáhlé rekonstrukci, kdy návštěvníky vítali v provizorní nafukovací budově, se planetárium v Ostravě v roce 2014 znovu otevřelo všem milovníkům Vesmíru. Ti sem nyní míří nejen za oblíbeným pozorováním noční oblohy, ale také do nových expozic.

Máte-li dost času a trpělivosti, můžete ve vstupní hale pozorovat třeba pohyb Fucaultova kyvadla. Tato těžká kovová koule zavěšená na dlouhém laně představuje důležitý experiment potvrzující otáčení planety Země kolem své osy. Zhruba po dvou hodinách bedlivého pozorování totiž zjistíte, že rovina kmitu kyvadla se nepatrně změnila.

Plošina pro simulaci skoku na Měsíci

Dalším zajímavým cílem je Experimentárium Tvoří ho interaktivní exponáty určené ke hravému poznávání přírodních zákonů a dějů. Najdete je na různých místech Planetária. Můžete tak například sami sebe pozorovat v infračerveném světle, řídit vozík na Marsu, vytvořit malé tornádo, anebo si povyskočit na Měsíci.

Simulátor pro skok na Měsíci je vlastně vozík, který se v kolejničkách pohybuje na nakloněné rovině. Právě díky ní se docílí podobné lehkosti skoku jako na Měsíci. Trenažer totiž simuluje šestkrát slabší gravitaci, než jaká na nás působí na Zemi. Stačí si jen lehnout a pořádně se od pevného povrchu konce plošiny odrazit nohama. A pak už se vezete několik metrů vysoko. Kolik, to vám musí změřit někdo z přihlížejících. Měřidlo je totiž vyznačeno na boku nakloněné roviny a vy jej při svém sportovním výkonu nevidíte.

Jedna z expozic Planetária Ostrava

Planetárium Ostrava je otevřené od pondělí do neděle. Pokud byste však chtěli zajít i do sférického kina na nějaký atraktivní film o Vesmíru, či zúčastnit se nočního pozorování oblohy, je nutné si předem rezervovat místo, a to na webových stránkách Planetária www.planetariumostrava.cz.

Spustit audio