Na místě někdejší skládky vyrostla další atrakce pro návštěvníky

13. září 2011
Zprávy , Zprávy

Na bývalé skládce v obci Bělá na Hlučínsku opět přibyla další turistická atrakce. Před pěti lety začal tamní obecní úřad s rekultivací zanedbaného místa na okraji vesnice a dnes už hromady odpadu nepřipomíná vůbec nic.

Před více než pěti lety to byl smutný pohled - komu co doma překáželo, to za vesnicí vyhodil. Pak přišel první nápad, mravenčí práce a dnes je všechno jinak. Na místě, kterému vládla suť a igelitové pytle, se teď třeba sportuje. O kus dál je pak takzvaný křesťanský labyrint. Spleť cest, na kterých se dá rozjímat.

„Mám takový pocit – tak jak jsem byl v Egyptě na pyramidách, tak něco takového mě tady oslovuje,“ svěřuje se jeden z návštěvníků labyrintu. „Chodí se nám dobře, krásně. Zjistili jsme, že je to 526 metrů,“ dodává paní.

Skládku odsunul do nenávratna i léčivý pramen anebo bazénky se studenou vodou určenou nemocným kloubům. No a teď přibyl dětský park - lanovka, prolézačky a skákadla. Za více než čtyři miliony korun s výraznou evropskou dotací.

„Vidíme tady víceúčelové hřiště s umělým povrchem, altán pro drobné oslavy. A těsně vedle toho je dětské hřiště, které ten prostor vyplňuje. Nikdo si už nevzpomene, že tady někdy byla skládka. Ba naopak z toho škaredého místa obce se najednou staly výstavní prostory,“ dodává bělský starosta Karel Krupa.

Bělá je malou vesnicí v tak trochu zastrčeném údolí. To ale neplatí o její popularitě mezi návštěvníky, kteří o skládkové minulosti nemají často ani tušení.

autor: mrk
Spustit audio