Na místě zchátralé rozhledny vyrostla nová vyhlídková věž. Její tvar inspiroval ke jménu Cibulka

5. leden 2020

Rozhleden je v naší zemi nepočítaně. A jedna nová vyrostla nedávno v Karlovarském kraji. Rozhledna jménem Cibulka stojí v nadmořské výšce 655 metrů nad mořem na Šibeničním vrchu mezi obcemi Oloví a Krajková na Sokolovsku.

Do roku 1913 stávala na stejném místě malá dřevěná rozhledna, která tam byla přemístěna z nedalekého Boučského vrchu. Ta ale postupně chátrala. Poslední dochované fotografie pocházejí z roku 1938.

V roce 2007 se zrodil nápad na výstavbu rozhledny nové. Jeho autory byli Patrik Oravec a jeho otec. Čtyři roky nato se projekt začal realizovat. Architektka Marcela Plachá navrhla ocelovou stavbu s kopulí, která připomíná cibuli. A díky tomu získala rozhledna své jméno.  V létě roku 2014 pak byla slavnostně otevřena.

Celková výška rozhledny je 29,32 metru. Má dvě vyhlídkové plošiny. Ta spodní, která se nachází ve čtyřech metrech nad zemí, přestala sloužit svému účelu, protože okolní stromy už teď dosahují stejné výšky. Výhled do krajiny tak zajišťuje pouze horní vyhlídková plošina.

Rozhledna je volně přístupná celý rok a vedou k ní tři různé trasy. Nejkratší, ale nejnáročnější stoupá k rozhledně strmou cestou od silnice mezi Olovím a Krajkovou. Délka je pouhých 800 metrů. Převýšení je však značné, a proto tato cesta nemusí být vhodná pro každého.

Další cesta vede z Oloví od kostela sv. Archanděla Michaela po modré a dále po žluté turistické značce. Délka této trasy je asi 2,3 kilometru a částečně kopíruje naučnou stezku mapující hornickou a geologickou minulost města Oloví.

Stejnou délku má zároveň i nejpohodlnější trasa. Vede od silnice z Krajkové do Studence, ze silnice vás svede ukazatel na kraj lesa, odkud pokračujete lesní cestou až k patě rozhledny. Na této trase se nachází několik naučných tabulí, které seznamují turisty s lesní faunou a flórou. Asi v polovině cesty narazíte na lesní kapli Nejsvětější Trojice, která byla postavena z odpadní strusky z bývalých železáren v Rotavě.

Rozhledna nabízí návštěvníkům překrásné výhledy do krajiny. Severním směrem je vidět město Oloví a hřebeny Krušných hor. Východním směrem se rýsuje Boučský vrch, na němž původně stála předchozí rozhledna. Jihovýchodním až jižním směrem je vidět Sokolovská pánev a město Sokolov s kopci Slavkovského lesa v pozadí. Podíváte-li se na západ, dohlédnete v případě příznivého počasí až na Zelenou horu na Chebsku.

Spustit audio