Na Mládežnickou ulici v Havířově přibyl už pátý retardér

20. duben 2019

Mládežnická ulice v Havířově je bez nadsázky ulicí retardérů. Na poměrně krátkém úseku je jich pět, ten poslední přibyl nedávno těsně vedle retardéru starého. Některým řidičům to vadí, prý z toho odcházejí tlumiče na autě. Podle města je to ale nutné kvůli blízkosti základní školy a porušování povolené rychlosti ze strany řidičů.

„Kdysi tady byla obytná zóna a dvacítka. Obytnou zónu ale zrušili a dali sem retardéry. Odcházejí tlumiče. Ale všechno je to o lidech. Mezi těmi retardéry jezdí i padesát,“ popisuje pan Václav, který v ulici bydlí a chování řidičů má odpozorované.

Podle mluvčí Havířova Jany Kriš měli pro zrušení obytné zóny své důvody. „Došlo k tomu v roce 2015 v rámci zjednosměrnění ulice. V obytné zóně slouží dopravní prostor smíšenému provozu, proto dle nové legislativy došlo k této změně na zónu tempo třicet,“ říká Jana Kriš.

Řidiči podle ní ale nedodržovali ani třicítku. Město proto zvolilo jako řešení zpomalovací retardéry. Ten poslední dali těsně vedle retardéru starého. Vyžádali si ho rodiče žáků.

„Bavíme se o retardéru, který se nachází kousek od vstupu do základní školy. Proto i jedno jediné auto, které by zde projíždělo nepřiměřenou rychlostí, by mohlo způsobit tragédii. Proto jsme před sježděný retardér umístili nový. Původní retardér jsme nedemontovali, protože vozovka pod ním by byla značně poškozená,“ vysvětlila mluvčí.

Retardéru je teď v Mládežnické ulici celkem pět. Pořízení jednoho stojí zhruba patnáct tisíc korun.

Spustit audio

Související