Na Monínci už návštěvníci postavili prvního sněhuláka. Lyžařský areál začal zasněžovat

21. říjen 2021 11:00

V posledních dnech teploměry ukazují i více než 15 °C, přesto začala některá lyžařská střediska se zasněžováním sjezdovek. Je mezi nimi i Monínec na Příbramsku, kde bude lyžařská sezona zahájena za měsíc.

Některé lyžařské areály už začaly s přípravami na novou sezonu. Například v Monínci u Sedlce - Prčice na Příbramsku zasněžují horní část hlavní sjezdovky. Pátým rokem zde využívají technologii Snowfactory. Díky ní můžou technický sníh vyrábět i teď, když je venku víc než 15 stupňů.

Hotový sníh proudí z kontejnerů oranžovými hadicemi. Zhruba o sto metrů níž dolů po sjezdovce už je jeho první hromada.

"Snowfactory sníh tvoří vlastně takové ledové šupinky, kdy vezmeme říční vodu a přečerpáme ji skoro na pitnou. Nahoře ji nachladíme a potom stéká po takových velkých válcích," vysvětluje výrobu sněhu ředitel areálu Jaroslav Krejčí.

Technika umožňuje zasněžovat svahy Monínce už od 15 stupňů Clesia

V posledních dnech je odpoledne docela teplo, teploty se občas pohybují i přes 15 °C. Z toho, že by nový sníh ale úplně roztál, strach na Monínci nemají.

"Tak určitě část utaje, ale přece jenom ty noci už jsou chladnější, nejvíc nám hřeje zem. Určitě nám něco utaje, něco málo se odpaří. Celkem nám pomáhá, když přijde nějaký déšť. Nasaje tu přírodní vodu a zatáhne se," vysvětluje šéf areálu.

Sněhová hromada uprostřed ještě zelené sjezdovky zaujala i některé návštěvníky. Například pan Dan, který byl na Monínci na výletě, ještě oblečený v kraťasech, si z něj postavil svého prvního letošního sněhuláka.

"Je to takový šupinatý, takže ta koule se z toho dělá hůř, ale šlo to. Výborný kontrast k modré obloze," radoval se pan Dan.

Lyžařská sezona na Monínci bude zahájena v pátek 19. listopadu.

autoři: Markéta Šulejová , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio