Na mostním pilíři uprostřed řeky Radbuzy stojí dřevěná chaloupka. Postavili ji tam mladí táborníci

11. květen 2021

V obci Chotěšov na jižním Plzeňsku, v části jménem Mantov je k vidění pozoruhodná stavba. Jde sice o obyčejnou dřevěnou chaloupku. Zajímavé na ní ale je, že stojí na mostním pilíři uprostřed řeky Radbuzy. Jak a kým byla chaloupka postavena a za jakým účelem?

Chaloupka na pilíři v Mantově

„Chaloupku postavili zhruba v roce 1993 hoši z Klubu mladých turistů v rámci táborů, které se zde pořádaly,“ říká místostarosta Chotěšova Pavel Malina. „Stavěli to svépomocí, dokonce chodili na brigádu, aby sehnali peníze na koupi dřeva a opravdu do toho věnovali hodně energie. Přístup měli vyřešený za pomoci lana. Vylezli na strom, z něj bylo natažené lano a pomocí nějaké kladky se dostávali přímo do té chaloupky.“

Bohužel popularita nevšední chaloupky přinesla obci problémy. „Nepočítali jsme s tím, že zájem o ni bude tak veliký. Máme tady každý víkend desítky až stovky návštěvníků. A kvůli tomu samozřejmě i negativní ohlasy od místních občanů, protože příjezdová komunikace, která sem vede, je už v podstatě v dezolátním stavu,“ vysvětluje Pavel Malina. Kromě toho vede kolem chaloupky cyklostezka, na kterou by auta vůbec neměla vjíždět.

Chaloupka v Mantově bude zbourána

I mezi místními se najdou lidé, kteří by byli rádi, kdyby chaloupka zůstala zachována. „Nicméně střízlivější část lidí chápe určitou novou výzvu v propojení obou břehů řeky Radbuzy. My zde stojíme v místě bývalého železničního mostu. Ten byl součástí tratě, která vedla na Metálku a vlastně až do vedlejší obce Vstiš, kde býval důl na černé uhlí,“ dodává místostarosta.

A kdy bude chaloupka na pilíři odstraněna? „Co se týče aktuálních plánů, tak v tuto chvíli probíhají projekční práce na realizaci toho nového přemostění. Již proběhlo územní řízení a firma, která má zpracovat podklady, nyní pracuje na navržení nového mostu. Kdy přesně k tomu dojde, to prozatím nevíme,“ říká Pavel Malina.

Ať už se sem vypravíte vyloženě za chaloupkou, než ji zbourají, anebo jen tak, v okolí je toho k vidění rozhodně víc. „Je to především chotěšovský klášter, který je naší chloubou a dominantou obce. Dále potom na Křížovém vrchu, jenž se nachází nad obcí Losina, máme nově zbudovanou naučnou stezku. A pak je tu i nádherná příroda,“ jmenuje část zajímavostí v okolí místostarosta Chotěšova.

Podle jeho slov přijede většina lidí automobilem až k chaloupce, vyfotí si ji a zase odjede. A tak prosí všechny turisty, aby své automobily nechali například u Kláštera Chotěšov a prošli se příjemnou cestou pěšky či se projeli na kole až k chaloupce. Ušetří tak přírodu, udělají něco pro své zdraví a pokochají se okolím.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio