Na nákupy do Polska na trhy už Čechů nejezdí tolik jako před pandemií

9. prosinec 2021 13:32

Levnější sýry, cukroví i další zboží láká Čechy na předvánoční nákupy v polském příhraničí. Tradičním cílem lidí z Ostravska jsou například trhy v polském Zabełkówě. Tam si polští trhovci ale stěžují, že nakupujících z Česka nejezdí tolik jako dříve.

Paní Agnieszka má stánek s čerstvým ovocem a zeleninou už 20 let, a tvrdí, že Češi už sem nejezdí nakupovat v takových počtech jako před pandemií. Myslí si, že se obávají třeba kontrol na hranicích. „Je málo lidí, není to jako před covidem. Polsko je otevřené a připravené,“ říká paní Agnieszka.

I další prodejkyně na tržišti se světelnými ozdobami pozoruje úbytek nakupujících. „Málo Čechů. Buď je vystrašil covid nebo nevím,“ krčí rameny.

Tržnice je ale slušně zaplněna nakupujícími, čeští návštěvníci jsou v převaze. Paní Ludmila už má nakoupeno. „Je to lepší, ale ne všechno. Takže koupím jen to, co se mi líbí a co se mi zdá levnější. Nějaké jídlo – ale co se týče masa, tak to už je jak u nás. Vyplatí se ještě sýry, dobrý salám,“ říká paní Ludmila.

Na tržnici v polském Zabełkówě

Zákazníci se shlukují hlavně u stánků s čerstvými potravinami. O textil takový zájem není.

Manželé z Bohuslavic na Hlučínsku jezdí na trhy zhruba každé dva měsíce. Říkají, i oni si všimli, že parkoviště ale bývají prázdnější. „Většinou stojíme tady a parkoviště bylo plnější,“ říkají.

Čeští nakupující se shodují, že rozdíly třeba v cenách potravin už nejsou tak výrazné jako dřív. U  spousty zboží se ale výprava do Polska pořád vyplatí.

Spustit audio