Na návštěvě v muzeu těžby v Altenbergu. Diplomat Josef Holik, rodák z Děčína

14. duben 2023

Rekreační region Altenberg, čtyři kilometry od hraničního přechodu Cínovec/Zinnwald, nabízí širokou škálu volnočasových aktivit zejména pro sportovně založené návštěvníky – v létě turistika, cykloturistika, plavání, v zimě lyžování všeho druhu.

Altenberg, sjezdovka

Je zde ale k vidění i třeba muzeum těžby cínu, které připomíná historii, která dala horám jméno. Krušení je totiž stará technologie zpracování rudy. A německý název hor, Erzgebirge, v překladu znamená Rudohoří.

A právě do altenberského muzea těžby jsme se vydali s mikrofonem, abychom si povídali s jeho ředitelem Christophem Schröderem.

Druhá půlka pořadu patří výročí týdne. Tentokrát si představíme diplomata Josefa Holika. Tento děčínský rodák zastupoval západní Německo v Rusku, Somálsku i Bruselu. Angažoval se také v hnutí za odzbrojení.

V letech 1996 až 2001 předsedal Nadaci Svaté Barbory pro odstraňování nášlapných min. Za své celoživotní působení v diplomatických službách získal Josef Holik několik vysokých vyznamenání. Zemřel v únoru roku 2021.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio