Na odborné školy se po měsících vrátila odborná výuka

27. duben 2021 08:10

Dlouhé měsíce ticha vystřídaly zvuky pil a hoblíků. A dalších nástrojů. Odborné školy obnovily praktickou výuku a učni se vrátili do dílen. Například v Opavě na tamní střední odborné škole stavební.

Nejdříve všichni na testy. Samotestovací sady rozdali mistři ve svých skupinách a pak se šlo do dílen. „Je to neskutečně dobře, protože přes internet jsme s kluky jen suplovali teorii. Nic jiného,“ neskrýval radost z návratu žáků jeden z mistrů Miroslav Rataj.

„Já mám na starosti první ročník, takže dohnat se to dá. Špatné je to u třetího ročníku – oni měli takovýto průběh už v druhém pololetí druhého ročníku a teď celý třetí ročník. Ti na tom budou nejhůř,“ upozornil Rataj.

Nezájem žáků

Jenže právě třeťáci moc velký zájem v minulých měsících neměli. Přitom právě oni mohli chodit na individuální konzultace. Využila toho jenom hrstka z nich, posteskl si ředitel učiliště Mirosva Weisz.

„Oni si myslí, že mají své jisté. Což mne nemile překvapilo. Tam už opravdu nic nedoženeme, kluci musí získat opravdu praxi. Nějaký základ získali v prvním a druhém ročníku, zbytek musí dohnat,“ dodal ředitel.

Malá anketa přímo v dílnách ukázala, že velká radost z návratu u ponků zrovna nepanuje.

Někteří ale prozradili, že z praxe a ze cviku úplně nevyšli. Pomáhali třeba ve firmách anebo jim pomohli s nějakou brigádou rodiče. Tady ve škole se budou snažit, podle slov mistrů, dohnat, co se dá. Zbývá už jenom pár týdnů do prázdnin.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související