Na Opavsku dojde k největší změně v oblasti autobusové dopravy

7. červen 2019 07:10

Dnes je poslední všední den, kdy na Opavsku vyjely do ulic ve velkém počtu žluté autobusy společnosti TQM. Největší změnou v oblasti autobusové dopravy v Moravskoslezském kraji je nástup nové firmy ČSAD Vsetín právě na Opavsku a Vítkovsku. Firma vyhrála veřejnou soutěž vypsanou Moravskoslezským krajem. Poprvé se objeví v ulicích v neděli a hlavně pak v pondělí ráno. Obavy z počátečních zmatků má i Moravskoslezský kraj.

Vlakové nádraží Opava-východ supluje v Opavě chybějící autobusové nádraží. Právě tady bude vidět změna dopravce nejvíce. Žluté autobusy vystřídají bílé. Většina cestujících, které jsme oslovili, ale zatím nic netuší.

Nesmí se stát, že by noví řidiči vsetínského dopravce bloudili v ulicích, nebo že by jich bylo málo, řekl už dříve náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS). I když samotné jízdní řády se až na úplně nové nebo upravené některé linky ve velké většině příliš nezmění.

„Nebudu zastírat, že to bude trošku chaotické, řidiči se budou učit, kde přesně zastavovat. Zkušenosti z předchozích změn ukazují, že první týden je to fakt chaotické. Ale potom se to usadí a funguje, jak má,“ dodal Unucka.

Nábor řidičů byl masivní, učili se jezdit po celém Opavsku, potvrdil mluvčí ČSAD Vsetín Miroslav Slaný. Ujistil, že potíže nebudou. Firma musela řidiče shánět, kde se dá. „Přesunujeme na Opavsko některé řidiče z jiných krajů. Je to komplikované, ale je to řešitelné. V začátcích nám na přechodnou dobu pomohou i brigádníci,“ dodal mluvčí. Dostatečný je podle něj také počet připravených autobusů.

V každém případě výměna dopravce na Opavsku bude mít zřejmě soudní dohru. Dosluhující společnost TQM zveřejnila oznámení, ve kterém píše o tom, že „boj za spravedlnost nevzdá“.

autor: mrk
Spustit audio

Související