Na Opavsku přibylo pacientů s klíšťovou encefalitidou

1. červen 2018
Zprávy , Zprávy

Na Opavsku přibývá lidí s klíšťovou encefalitidou. Slezská nemocnice v Opavě léčí v tomto roce už dvanáctého pacienta, což je výrazně více než v jiných částech regionu.

Na infekční oddělení Slezské nemocnice míří pacienti z celého kraje i velké části Olomoucka. Většinou v nemocnici zůstávají 10 až 17 dní, ale v některých případech trvá intenzivní léčba dva měsíce i déle.

Nejdůležitější je začít s léčbou co nejrychleji. „Měli jsme i letos pacienty, kteří kromě úporných bolestí hlav, teploty, ztuhlosti šíje a dalších příznaků dorazili až s nehybnou rukou. Léčba je většinou vždy složitější u starších pacientů,“ řekl primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel.

Endemickou oblastí pro klíšťovou encefalitidu je dlouhodobě oblast Jeseníků a Oderských vrchů. Naopak v oblasti Beskyd se s touto nemocí setkáte vzácněji.

Bolesti hlavy už nešly vydržet

Žádného klíštěte si v minulých týdnech na svém těle nevšimla paní Dana Pavloňová z Velkých Losin. Minulý pátek dostala maminka dvou dětí úporné bolesti hlavy a musela do nemocnice.

„Bolesti přišly nečekaně a zprvu vypadaly jako migréna. O několik minut později mě bolela celá hlava tak, že jsem si na ni nemohla ani sáhnout. Strnula mi šíje a začala jsem mít zalehlé uši,“ popsala příznaky paní Dana.

Primář infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě Petr Kümpel

V šumperské nemocnici, kam ji manžel odvezl, ženě provedli všechny testy a poté ji převezli na infekční oddělení do Slezské nemocnice v Opavě. „Z diagnózy jsem byla překvapená. A zažít tu bolest nepřeji nikomu,“ dodala pacientka.

Dle primáře infekčního oddělení Petra Kümpela je z nejhoršího venku. „Dlouhodobé následky nemoci jsou časté, různorodé a nezřídka vážné. Paní Dana má štěstí na lehký průběh a měla by se za pár týdnů plně zotavit,“ konstatoval primář.

Cílený účinný lék proti klíšťové encefalitidě dosud neexistuje. Prakticky jedinou možností, jak se bránit, je očkování.

autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio