Na Opavsku přibývá turistů nejvíce v Moravskoslezském kraji

4. srpen 2019 10:37

Opavské Slezsko se stalo rekordmanem v rámci Moravskoslezského kraje. Jde o návštěvnost. Na Opavsku se loni nejvíce zvýšil počet turistů. A to více, než o čtvrtinu. Vyplývá to ze zveřejněné statistiky. Do nejoblíbenějších památek nebo muzeí se lidé opakovaně vracejí.

Válečné muzeum v Chuchelné už objevila spousta lidí, hodně zájemců obdivovalo také živé netopýry ve Slezském zemském muzeu. A velký ohlas je i z Hradce nad Moravicí, kde skončila první fáze rekonstrukce Červeného zámku.

Podobných návštěvnických cílů je na Opavsku mnoho. „Tak rychlý nárůst turistiky je ale překvapením,“ říká ředitel turistické oblasti Opavské Slezsko Jan Černý. „Každý rok přijíždí větší množství turistů, ale tento skok o více než 25 procent je opravdu úžasný,“ pochvaluje si.

Celkově loni přijelo na Opavsko přes 84 tisíc lidí. Spali v hotelích, které hlásí počty statistickému úřadu. „Jsou to turisté, kteří zde stráví minimálně jednu noc. Nejedná se tedy o jednodenní turisty nebo o ty, kteří přes naši destinaci pouze projíždějí,“ dodává Černý.

Celková útrata hostů loni dosáhla 120 milionů korun. A co se týče turistických lákadel, hned po hradeckém zámku je nejnavštěvovanější arboretum v Novém Dvoře a na třetím místě opavský Obecní dům.

Na Opavsko jezdí i cizinci, hlavně ze Slovenska, Polska a Německa. Občas můžete potkat také Italy nebo Brity.

autor: mrk
Spustit audio

Související