Na Opavsku vzniká neobvyklá pojízdná školní dílna. Testují ji žáci z Raduně

3. únor 2023 13:46

V Raduni u Opavy už je téměř hotová unikátní pojízdná školní dílna. Školy, které s ní budou spolupracovat, nabídnou žákům výuku na strojích, které se běžně používají v průmyslových firmách a cílem je přilákat je ke studiu technických oborů. Vybavení dílny už testují školáci z Raduně.

Drží v ruce malou frézku a učí se srážet hrany, aby nebyly ostré. Jednu stranu destičky po druhé. Tato skupina je šikovná. „Nad moje očekávání perfektní. Čekal jsem, že se kluci budou bát, ale musím říct, že je to paráda,“ pochvaluje si jeden z lektorů.

A nejenom kluci, i jejich spolužačky mají na hlavách ochranné brýle a brousí, frézují a řežou. V technické dílně nebo spíše laboratoři jsou i moderní stroje, CNC soustruhy, gravírovací linky, svařovací trenažér. Všechno je tak akorát malé, aby to děti zvládly, potvrdil Jiří Krist, předseda Místní akční skupiny Opavsko, která za celým nápadem stojí.

Ještě chybí speciálně upravená dodávka, aby mohla dílna jezdit po celém okrese. Do konce letních prázdnin bude nachystaná. „Ten plán je jasný, 1. září musíme být na značkách. Jakmile začne běžný program školního roku, tak v každé z těch škol budeme minimálně jednou za měsíc. A pokud budou kapacity a finance, rádi bychom si pak přidali i další školy, protože zájem je obrovský,“ dodal Krist.

Čtěte také

Zatím je na seznamu zájemců prvních deset škol, kde bude tato dílna doplňovat hodiny technických prací na druhém stupni základních škol. Podle Jiřího Krista každý třetí žák najde uplatnění právě v technických oborech a tato dílna ukazuje, jak by mohli pracovat ve firmách třeba tady na Opavsku.

„V málokteré – možná v žádné polytechnické dílně na základní škole takové stroje nejsou. Takže doufáme, že přispějeme k tomu, že když se děti s těmi počítačem řízenými stroji seznámí už na základní škole, bude větší pravděpodobnost, že ty obory budou chtít studovat na střední, případně na vysoké škole,“ míní Krist.

Spolupracuje proto i přímo s výrobními firmami v okolí. Tato dílna je pokračováním toho, co se na Opavsku už uchytilo a funguje. V mnoha mateřských školách děti používají speciální zmenšené, ale přitom reálné řemeslné stoly. Ponky. Učí se tam zatloukat hřebíky, řezat a šroubovat. Některé pak na základní škole můžou přejít od kladiva ke zmenšenému CNC soustruhu.

Obráběcí stroje v drobném provedení, aby se s nimi dětem dobře pracovalo
autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související