Na ostravských Bazalech se znovu začne hrát fotbal. V září 2019

30. prosinec 2018 05:40

Ostravské Bazaly se opět vrátí k životu. Na místě legendárního fotbalového stadionu vzniká nový tréninkový areál. Hlavně ho bude využívat mládežnická akademie Fotbalové asociace České republiky (FAČR).

Legendární stadion se mění v tréninkové centrum pro mládežnickou akademii FAČR. Dělníci zbourali část ochozů. Stará tribuna je zdemolovaná kompletně. A na jejím místě už začíná vznikat nové menší hlediště.

„Na tribuně je počítáno s kapacitou cca 1500 míst pro diváky a s kompletním zázemím pro jednotlivá hřiště – ať už jsou to kabiny, regenerační linka, prostory pro fyzio, maséry. A součástí té tribuny bude i běžecká dráha, která bude pod tou tribunou,“ popisuje nový areál technický ředitel Baníku Ostrava Michal Bělák.

Ostravský klub by měl pro mládežnickou akademii zajišťovat trenéry. Ti budou mít se svými svěřenci k dispozici také halu a celkem tři nová hřiště. „V areálu budou dvě velké plochy. Na jedné bude hřiště s přírodní a s umělou trávou a ta druhá větší plocha se bude dát rozdělit buď na tři menší pro trénink nebo použít jako jednu větší pro utkání,“ popisuje Bělák.

Rekonstrukce stadionu Bazaly, vizualizace

Na svého dědu, který pomáhal stavět Bazaly, vzpomíná Marek Hýža

Stavba Bazalů

Ostravské Bazaly mění svou podobu. Na trávník se na místo fotbalistů nastěhovali stavbaři a tribuny už bagry srovnaly se zemí.  Stalo se tak po 59 letech od prvního ligového hvizdu rozhodčího.

Vlastníkem Bazalů je od roku 2013 město Ostrava. Právě místní magistrát s Moravskoslezským krajem stavbu areálu realizují. „V tuto chvíli město profinancovalo celkově 62 milionů korun z 260 milionů, které společně s krajem do projektu investujeme. Za Ostravu je to 190 milionů. Už proběhly veškeré demoliční práce a zároveň probíhají stavební práce, které se drží stanoveného harmonogramu. V tuto chvíli roste hlavní tribuna a vrtají se piloty k opěrné zdi,“ říká Andrea Hoffmannová (Piráti), náměstkyně ostravského primátora pro školství a sport.

Nový areál na Bazalech by měl začít fungovat v září 2019.

Spustit audio

Související