Na otevření hodslavického kostela získal farář peníze netradičním způsobem

9. duben 2019

Noc na faře, varhanní píšťalu, svěcenou vodu alias jabkovici nebo roční předplatné nedělního kázání. Netradiční odměny nabídl evangelický farář Lubomír Červenka těm, kdo přispějí na slavnostní otevření kostela v Hodslavicích na Novojičínsku. Potřebné peníze získal a kostel už je po rekonstrukci.

„Kostel má úplně jinou výmalbu, předtím byl takový barevný, oranžový. A teď, jak je to na bílo, tak všechny ty oblouky a klenby vystoupily,“ říká farář Lubomír Červenka, se kterým jsme vstoupili do evangelického kostela v Hodslavicích.

Rekonstrukce je tady vidět na první pohled. Nové lavice, přední část kostela, kazatelna... „Lavice jsou staré 70 let, jsou zrestaurované. Stará je i kazatelna, která je také zrestaurovaná. Máme nový stůl páně, stupínek, farářskou lavici,“ rekapituluje farář.

Za rekonstrukci kostela zaplatila farnost asi čtyři miliony korun. Opravit nechala i velký dřevěný kůr, kde chystá výstavku některých starých předmětů. „Zajímavým kusem je tohle dlouhé dřevo, které bylo součástí jedné lavice. A když se lavice rozebrala, tak jsme tady nalezli nápis stolařů z 50. let, kteří se tady zvěčnili,“ ukazuje farář. Krom jiného tam stálo, že toho roku (1952 – pozn. red.) byla velmi těžká doba pro řemeslníky, a také dvakrát podtržené slovo komunismus.

Základní kámen ke stavbě kostela byl položen 29. června 1813 a celá stavba byla dokončena v roce 1819, hlavně pro nedostatek prostředků. Lidé byli ožebračeni po napoleonských válkách, takže sbor sháněl velmi těžce prostředky pro stavbu. Kostel nahradil původní dřevěný, který stál „čtyři sáhy níže než tento nynější stojí“, jak uvádí pamětní listina.

Zdroj: obec Hodslavice

Co se už opravit nedalo, byly téměř 90 let staré varhany. „Když jsme ty varhany demolovali – tím dřevem z nich jsme chtěli topit a jeden z farníků zjistil, že v tom dřevě se nachází zvláštní schránka. Byly v ní noviny z roku 1931 a 1932, osm druhů novin. A byl tam také vzkaz těch tvůrců, stavitelů varhan,“ vzpomíná farář Červenka.

Varhany, internet, med a marmeláda

Píšťaly z varhan uklidili věřící na půdu staré školy hned vedle kostela. A protože varhany už se obnovovat nebudou, napadlo faráře využít je k získání peněz na slavnostní otevření opraveného kostela. A tak je za příspěvek nabídl v internetové sbírce. K tomu ještě farní med, marmeládu, předplatné nedělního kázání nebo noc na faře. „Večer posedět u krbu s farářem, opéct nějaký kus masa, případně s noclehem a ráno farářova snídaně,“ dodává.

Poslední a nejdražší odměnu si vybrala i starostka Pavla Adamcová (nez.). „Evangelický kostel je má srdeční záležitost. Moje teta bydlela v té staré evangelické škole a uklízela v kostele. Takže jako malé dítě jsem po škole vždycky místo domů zamířila do kostela a pouštěla jsem s ní zvony, pomáhala jí tam a hrála si,“ vzpomíná s úsměvem starostka.

autor: mot
Spustit audio

Související