Na Povltavské planetární stezce v Praze a okolí poznáte zblízka naši sluneční soustavu

14. září 2021

Osm planet, osm trpasličích planet, šestnáct měsíců. A velké žluté slunce. To je planetární stezka údolím Vltavy, která představuje model naší sluneční soustavy v poměru jedna ku miliardě. Stezka začíná nedaleko zastávky autobusu Zámky v pražských Bohnicích a vede až do středočeských Máslovic.

Planetární stezka je dlouhá 13 kilometrů, a když ji celou projdete, dokážete si představit, jak jsou od sebe kosmická tělesa ve skutečnosti vzdálená a jak jsou planety oproti Slunci nepatrné. A jak je vesmírný prostor prázdný.

Modely umožňují pochopit věci, které jsou příliš velké nebo příliš malé na to, aby je člověk mohl obhlédnout očima nebo uchopit do ruky. A tak si nadšenci z Kosmo Klubu řekli, že zkusí lidem přiblížit sluneční soustavu právě pomocí modelu. Inspirací jim byla podobná stezka v Hradci Králové.

Realizace nápadu se povedla díky výzvě na Startovači, tedy díky veřejné sbírce. Kosmická tělesa tak mají své sponzory, nejen z řad milovníků kosmonautiky, ale třeba i z řad lidí, kteří poblíž stezky bydlí. S nadšením si vzali patronát nad tělesem, které mají takřka u domu. Planety jsou vyrobené z nerezu. Slunce je ale z betonu, má v průměru asi metr čtyřicet a váží čtyři tuny. To aby přečkalo případnou povodeň, která do těchto míst občas zavítá.

Povltavská planetární stezka je poměrně mladá, slavnostně byla otevřena v květnu roku 2018. Nadšenci z Kosmo Klubu ji vybudovali podél už existující cyklostezky a jde pravděpodobně o nejprecizněji a nejpodrobněji zpracovanou planetární stezku nejen v Česku, ale i na světě. Vzdálenosti a rozměry jsou ve správném poměru, to jest: 1 mm = 1000 km, 1 m = 1 000 000 km. Autoři planetární stezky zatím nenalezli jinou stezku, zobrazující všechny trpasličí planety a všechny větší měsíce sluneční soustavy.

Nejvzdálenější člen sluneční soustavy a poslední zastávka stezky, to je Sedna

Kosmo Klub sdružuje lidi, které zajímá vesmír a kosmonautika, a této problematice věnují část svého volného času a připravují třeba přednášky pro veřejnost. I je samotné přitom při tvorbě stezky překvapily skutečné rozměry a vzdálenosti.

Planetární stezka údolím Vltavy dává projektu možnosti, které jiné planetární stezky u nás nemají. Přibližně čtyři kilometry téměř přímé cesty a většinou s možností volného výhledu na ostatní tělesa sluneční soustavy. Stezka se od ostatních podobných projektů odlišuje také rozsahem a podrobností provedení, do něhož jsou zahrnuty i trpasličí planety Ceres, Orcus, Pluto, Haumea, Quaoar, Makemake, Eris a Sedna, a dále větší měsíce planety Jupitera, Saturnu, Uranu, Neptunu a Pluta.

Interaktivní mapu Povltavské planetární stezky najdete na webu hvezdolet.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.