Na přejezdu v Ostravě-Třebovicích se srazil vlak s autem, zemřely dvě děti z auta

21. leden 2023 14:23, aktualizováno

Po dnešní srážce vlaku s osobním autem na přejezdu v Ostravě-Třebovicích zemřely dvě děti, které jely v autě. Sdělila to policejní mluvčí Soňa Štětínská. Provoz na trati mezi Opavou a Ostravou byl přes čtyři hodiny přerušený.

Nehoda se stala v 10:10. První informace hovořily o tom, že zdravotníci ošetřovali několik zraněných. Před 13. hodinou ale policejní mluvčí Soňa Štětínská informaci upřesnila. „Aktuálně lze sdělit, že v souvislosti s událostí došlo k úmrtí dvou nezletilých osob z vozidla. Činnost policistů a hasičů na místě rozhodně nekončí, jsou stále zde,“ uvedla.

Nehoda se stala mezi vlakovými stanicemi Třebovice a Svinov na přejezdu poblíž Třebovického mlýna. Na místo byli vysláni profesionální hasiči z Poruby a Zábřehu, spolu s nimi i tři vozidla záchranné služby a Policie ČR.

„Hasiči ihned po příjezdu provedli protipožární zajištění havarovaného vozidla, které se nacházelo mimo koleje a současně zahájili resuscitaci dvou dětí, které již byly mimo vozidlo. Po příjezdu záchranářů hasiči v resuscitaci pokračovali společně. Po několika „dlouhých“ minutách hasiči pomohli s transportem obou dětí do připravených sanitních vozů, kde opět společně se zdravotníky pokračovali v resuscitaci,“ popsal mluvčí krajských hasičů Lukáš Popp.

I přes veškerou snahu hasičů i záchranářů má tato nehoda tragické následky, obě děti zemřely. Řidič havarovaného vozu vyváznul s lehkými zraněními – záchranáři ho ale přesto odvezli na urgentní příjem. „Pokud je velká deformace toho auta a takové okolnosti, že v tom autě někdo další zemře, tak se takový pacient směruje na traumatologické centrum,“ vysvětluje mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Přejezd v Ostravě-Třebovicích má světelnou signalizaci, závory na něm ale nejsou. Okolnosti srážky teď vyšetřuje policie a Drážní inspekce. „Ze záznamového zařízení přejezdu jsme zjistili, že přejezd v době vzniku mimořádné události byl v činnosti, tedy že blikala červená světla,“ uvedl mluvčí inspektorů Martin Drápal.

Místo tragické nehody

Tragédie v roce 2018

Na stejném přejezdu se stala podobná tragická nehoda v roce 2018 (informace jsou na webech hasičů i policie). V pátek 16. února tam osobní vlak smetl osobní vůz, ve kterém cestovaly dvě ženy. O život tehdy přišla 46letá řidička, její 23letá spolujezdkyně utrpěla těžká zranění (o věku informovala TV Polar s odkazem na policejní mluvčí). Drážní inspekce pak v závěrečné zprávě o šetření události doporučila na přejezdu nainstalovat závory.

Jde o letošní nejtragičtější nehodu na železnici v zemi. V loňském roce na železnici, v metru a na lanových, trolejbusových i tramvajových drahách v Česku zemřelo 249 lidí, o 43 více než v roce 2021. Ve více než 80 procentech případů šlo o lidi, kteří vstoupili před vlak na koleje.

Jednou z největších vlakových nehod byla 27. června srážka pendolina s lokomotivou v Bohumíně na Karvinsku, kterou nepřežil strojvedoucí a zraněno bylo pět lidí.

autoři: František Tichý , Lucie Pávová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související