Na Šebeni se mravencům líbí, proto tu mají i mravenčí stezku

11. srpen 2014
Česko – země neznámá

Je to tak trošku nevysvětlitelná záhada. V lese pod kopcem Šebeň najdete největší tuzemskou kolonii s výskytem mravence pospolitého. Odhadem tu žije na 900 milionů jedinců tohoto druhu ve více než dvanácti stech mraveništích. Ale nikdo nedokáže přesně říci, proč se právě tady mravencům tak líbí.

O velkém výskytu mravenců v lese mezi obcemi Dobrá voda a Jivoví u Velkého Meziříčí se ví už řadu let. Zřejmě se tu sešla řada vhodných okolností pro život těchto drobných všežravců. Zcela zásadní vliv má i způsob lesního hospodaření, který zde probíhá tak, aby umožnil přirozenou obnovu mravenčí populace.

Významně k tomu také pomohlo vyhlášení zdejší lokality za Přírodní památku. Stalo se tak v roce 2002. O čtyři roky později zde ochránci přírody z nedalekých Borů otevřeli naučnou stezku.

Mravenčí stezka na Šebeni

Na naučné stezce, která měří tři kilometry, se dozvíte řadu zajímavostí ze života mravence druhu Formica polyctena. Třeba, že mravenci jsou nejpočetnějším živočišným druhem na zemi, že si pečlivé stráží své teritorium nebo, že nové mraveniště dokáží vystavět během necelých dvou měsíců.

Začátek naučné stezky najdete nedaleko obce Jivoví a na cestu doporučujeme vybavit se tištěným průvodcem, který dostanete i Informační centru ve Velkém Meziříčí.

autor: Petr Hladík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.