Na sídlištích Slezské Ostravy budou polopodzemní kontejnery

4. listopad 2019 08:10

Radnice ve Slezské Ostravě plánuje umístit do vybraných lokalit  nový typ kontejnerů. Takzvané polopodzemní kontejnery by mohly být hlavně na sídlištích. Nahradily by klasická kontejnerová hnízda, která často překážejí a nevypadají dobře.

Jsou částečně schované v zemi a pojmou i větší množství odpadu. Nový typ kontejneru chtějí vyzkoušet ve Slezské Ostravě.

„Plánujeme je na sídlištích, kde žije více lidí a je tedy i více odpadu. Nové kontejnery chceme kvůli vzhledu, aby ta stanoviště vypadala lépe,“ říká starosta Slezské Ostravy Richard Vereš (ANO).

Ostrava už má zkušenosti s podzemními kontejnery. Podle starosty se ale ty polopodzemní hodí na sídliště víc. „Je lepší na ukládání odpadu a zároveň i má snazší manipulaci při vývozu. Kontejnery plánujeme na sídlišti Muglinov nebo Kamenec,“ dodává Vereš.

Ukládání odpadů pod zem je trendem. Podle ředitele odpadové společnosti OZO Ostrava Karla Beldy je důležité pro jejich vybudování vytipovat ta správná místa.

„Pro sídliště je jednoznačně výhodnější polopodzemní typ, který umožňuje bezpečný vhoz do tělesa kontejneru. U těch podzemních, kde jsou vhozové komínky, dochází k ucpávání. Paradoxně je pak prázdný kontejner a vedle hromada odpadu,“ vysvětluje Belda.

Výhody a nevýhody

Vyhazování odpadu pod zem má kromě architektonického přínosu i další výhody. V místě je méně zápachu a hluku, více prostoru pro chodce. Svoz je ale dražší a časově náročnější v porovnání s běžnými typy kontejnerů.

„Z hlediska svozu je produktivita nižší, protože obsluha takového kontejneru trvá cca pět minut, u klasického kontejneru je to asi 15 vteřin. Vytahuje se to hákem – přestože máme už moderní techniku včetně lisovacího zařízení, obsluha je skutečně násobně pomalejší,“ dodává Karel Belda.

Polopodzemní kontejnery by se ve Slezské Ostravě mohly začít budovat už příští rok.

autor: iha
Spustit audio

Související