Na školách se uzavírají známky, kvůli pandemii plánují žáky hodnotit mírněji

15. červen 2021 13:07

Na školách už postupně uzavírají známky na vysvědčení. Blíží se totiž konec školního roku. Ten letošní významně ovlivnila pandemie koronaviru. Žáci ho proto trávili z velké části na online nebo rotační výuce. I proto učitelé plánují, že budou při závěrečné klasifikaci mírnější.

„Teď už se ladí jen detaily a nerozhodnuté známky, základní klasifikace je vesměs rozhodnutá,“ vysvětluje ředitel ZŠ Jubilejní v Novém Jičíně Ladislav Gróf.

Například na ZŠ Kosmonautů 15 v Ostravě plánují svým žákům zmírnit nároky v podobě množství probraného učiva. „Nemá smysl na poslední chvíli něco krvelačně dohánět,“ říká ředitel školy Marek Pabjan.

Slovní hodnocení

Právě kvůli omezené výuce doporučuje ministerstvo školství pro toto pololetí, aby školy na vysvědčení využívaly spíše slovního hodnocení než klasických známek. „Za stávajících okolností opravdu doporučujeme ve větší míře využívat to hodnocení slovní, případně tu běžnou klasifikaci o tu slovní doplnit,“ potvrzuje mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Slovní hodnocení plánuje rodičům nabídnout například ostravská ZŠ Jana Šustaly. „Rodičům jsme nabídli, zda chtějí hodnocení známkou nebo slovní, ale bohužel musím říct, že rodiče jsou trošku takoví zkostnatělí. Vyžadují spíš ty číslice,“ dodává ředitel  Milan Chalupa.

I proto může většina žáků v regionu očekávat klasická vysvědčení se známkami.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související