Na Slezské Hartě od srpna omezí počet rybářů u přehrady. Bude nutná rezervace

4. červenec 2021 08:10

Vyhrazené plochy s omezeným počtem míst pro stanování rybářů budou ještě letos fungovat na Slezské Hartě na Bruntálsku. Povodí Odry chce pomocí takzvaných fishpointů regulovat rybolov a snížit tak nepořádek a pohyb aut u vodní plochy.  Zákaz táboření na přehradě už platí, ale lidé ho často porušují.

Pan Tomáš chytá na Slezské Hartě už od 90. let, kdy přehrada vznikla. Nápor a zvyšující se počet rybářů v posledních letech zaznamenal. I tak si ale myslí, že stanovit počet rybářů, kteří mohou stanovat jen na vyhrazených místech, je hodně omezující.

Omezení se netýká místních rybářů, ale těch, kteří k vodě vyrazí třeba na několik dní a budou chtít přespat. Fungovat bude rezervační systém, ve kterém si rybáři musí předem zamluvit místo.

„Z rybářské stráže tady každý den někdo bude, to si ohlídáme. Reakce na to jsou dvojí – na jedné straně to obrovsky přivítali rybáři, které opravdu ničilo to, co se tady děje, na druhé straně jsou tací, kteří jsou na nás neuvěřitelně naštvaní. My jsme si to ale nevymysleli. Sklízíme plody za pět procent ignorantů k přírodě,“ říká jednatel Českého rybářského svazu Rostislav Trybuček.

Dodal, že situace se trochu vymkla z ruky, když začala narůstat neukázněnost a lidé například svými auty začali sjíždět až k vodě do zásakového pásma a zůstával po nich nepořádek.

Aby pitná voda zůstala pitná

Zákaz táboření platil na vodním díle i dřív. Podle Povodí Odry tady přišlo v loňském roce rybařit až 70 tisíc lidí a mnoho z nich pravidla porušovalo. I proto se rybolov bude regulovat. Přehrada je totiž přednádrží Kružberka, který je zásobárnou pitné vody.

„To byl důvod k posílení pravomocí příslušných úřadů a správce vodní nádrže k rozšíření ochranného pásma druhého stupně na plochu zátopy nádrže Slezská Harta,“ říká mluvčí státního podniku Šárka Vlčková.

Rezervační systém tady má začít fungovat už v srpnu.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související