Na Třinecku je nové zázemí pro lidi v nouzi

14. červen 2012
Zprávy , Zprávy

Matky s dětmi v nouzi našly domov v nové ubytovně v Hrádku u Třince. Tamní Diakonie Církve bratrské po 15 letech dokončila přístavbu fary, která se proměnila ve velkokapacitní ubytovnu. Ve stavbě s několika věžemi, která připomíná zámek, našli domov lidé, kteří se ocitli v těžké situaci a ztratili střechu nad hlavou.

Světlovlasá Kristýna přijela z Bratislavy. Má dvacet tři a pod tričkem se jí rýsuje těhotenské bříško.

„Přijela jsem k babičce a zjistila jsem, že jsem těhotná. Děda je po mrtvičce, takže tam nemohu být,“ svěřuje se budoucí maminka, která nakonec dostala byt v pětipatrové ubytovně v Hrádku.

„Zatím mám jen dvě skříně a gauč, brzy bude postýlka pro malé. Základní věci, no,“ dodává.

Její miminko se narodí do klidného prostředí pod Beskydami také díky stovce farníků, kteří na stavbě trávili každou volnou chvíli. Patnáct let.

„Buď jsem pomáhal jako zedník při zedničině nebo tesařům, šel jsem taky s pilou do lesa a s traktorem. Káceli jsme a stahovali dřevo, protože většina z toho, co jsme dělali, bylo naše. Abychom to měli co nejlevnější a ze svého,“ říká jeden z dobrovolníků a současný hospodář Stanislav Kaleta.

Dlouholetý cíl si farnost splnila, může se starat o matky samoživitelky. „V té největší nouzi jim dáváme bydlení, zabezpečíme péči o děti, aby mohly studovat a aby se mohly poohlédnout kolem sebe. A pak je chceme nějakým způsobem nasměrovat,“ dodává Vladislav Lipus z Diakonie Církve bratrské.

V ubytovně v Podbeskydí najdou nocleh také turisté nebo děti na školních výletech.

autor: Jana Jeckelová
Spustit audio