Na Vánoce máme 12 jídel. Lidi na Ukrajině rádi slaví a víc vaří, prozrazuje zpěvačka Uliana Zar

19. květen 2022

Uliana Zar má ráda deep house.Vyrůstala na Ukrajině, ale spoustu let už žije v Praze a Česko považuje za svůj domov. Češi a Ukrajinci se podle ní zas tak moc neliší. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Zpěvačka Uliana Zar si oblíbila styl deep house a ráda spolupracuje s dýdžeji. Klára Nováková se jí v Klubu Rádia Junior vyptala nejen na hudební dráhu, ale také na její ukrajinské kořeny.

Na Ukrajině vyrostla, doma je ale v Česku

„Jsem původem z Ukrajiny, ale přestěhovala jsem se do Česka v 17 letech. Takže víc jak půlku života bydlím tady,“ vysvětluje Uliana. Není tedy divu, že teď hodně prožívá válku, která trápí její rodnou zemi.

Zapojuje se i do pomoci Ukrajině. „Můj názor je ten, že nikdo nemá právo napadat cizí stát,“ říká sympatická zpěvačka a dodává: „Pevně doufám, že už to brzy skončí.“

Zpěvačka Uliana Zar má ukrajinské kořeny

Na Vánoce žádné dárky

Češi a Ukrajinci přijdou Ulianě podobní, i když v kultuře rozdíly vidí. Například v oslavách svátků. Těch mají na Ukrajině spoustu. Rádi tam totiž slaví. Na Vánoce se tam ale třeba nedávají dárky. Ty si rozdělují na ukrajinského Mikuláše, kterého slaví 19. prosince.

O Vánocích si taky dopřávají dvanáct jídel, která jsou postní, takže kromě ryb v nich nenajdete maso. Ukrajinská kuchyně je pestrá a oproti Česku se tam podle Uliany více vaří. „Je to pro mě úleva, že nemusím trávit tolik času v kuchyni,“ pochvaluje si.

„Holka“ znamená jehlu

Vtipná nedorozumění mohu vznikat i díky podobným slovům, které ale mají v češtině a ukrajinštině jiný význam. V češtině třeba slovo „holka“ znamená děvče, ale v ukrajinštině tak říkají jehle na šití. Žížala se zase ukrajinsky řekne „chrobák“. U nás tak označujeme brouka :-)

Jak konkrétně se Uliana zapojuje do pomoci Ukrajině? Jak se učila česky? A co právě chystá v muzice? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související