Na veletrhu kolejové techniky Czech Raildays uvidíte novou tramvaj pro Ostravu i staré vozy

20. červen 2018

Nákladní část ostravského hlavního nádraží patří jedinému železničnímu veletrhu u nás. Czech Raildays letos představují rekordních více než 200 vystavovatelů. Největšími taháky jsou třeba nová tramvaj pro Ostravu nebo renovovaná železniční vozidla.

Hned kousek za vstupem poutá pozornost lidí historická, ale přitom stále ještě provozní lokomotiva, které se říká bobina. Vyrobená je v roce 1957 a má obnovený lak. Dole je tmavě zelená, nahoře krémová a na čelech dokonce nechybí ani rudá hvězda. „Je to autentický nátěr, který tahleta lokomotiva vozila v 80. letech,“ říká Pavel Vaníček, šéf marketingu společnosti IDS Cargo.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) ukazuje na veletrhu novou tramvaj Stadler. A lidé si ji tady mohou poprvé prohlédnout i zevnitř. „Každý, kdo se sveze tou tramvají, tak velmi brzy na vlastní kůži se přesvědčí, že to snížení té hlučností je signifikantní. Ta změna je hlavně pocitová,“ vysvětluje ředitel DPO Daniel Morys.

Další historickou chloubou veletrhu je salónní vůz prezidenta Masaryka. Dovnitř se dostat nedá, do salónu se dá nahlédnout aspoň oknem. Je opravdu bohatě vyzdobený, na stole je dokonce bábovka a nějaké ovoce.

„Ten salón vlastně rozděluje vůz na dvě části. Ta kratší je dámská, protože začíná dámskou ložnicí,“ vysvětluje na schůdcích vedle salónního vozu František Kaplan, kurátor Depa historických vozidel v Lužné u Rakovníka. „Druhá strana vozu je pánská, protože začíná prezidentským apartmánem a pak následovaly tři kupé pro celkem čtyři osoby doprovodu prezidenta,“ dodává.

Na veletrhu letos otevřelo své stánky rekordních 203 vystavovatelů ze 13 zemí. Novinkou je třeba nový typ pracovního auta s možností jízdy po kolejích. „Je to dvoucestné posunovací vozidlo, které se tady letos objevilo a je to světová premiéra,“ prozradil manažer veletrhu Stanislav Zapletal.

Czech Raildays jsou otevřené až do čtvrtku 21. června.

autor: Michal Polášek
Spustit audio