Na Vlašských boudách chyběla dominanta, a tak manželé postavili turistům zvoničku

18. říjen 2016
Česko – země neznámá

Při toulkách krkonošskou přírodou narazíte čas od času na kapličku. Některé už zanikly, jiné jsou opravené a svítí novotou. A některé drobné stavby úplně změnily své okolí. To je případ nové zvoničky, která díky nadšencům vznikla na Vlašských boudách nedaleko Velké Úpy na podzim roku 2015.

Postavit na Valšovkách zvoničku se rozhodli manželé Otrubovi, kteří tam provozují turistickou chatu. Samotné místo na Vlašských boudách postrádalo dominantu a místo, kde by se člověk na chvíli zastavil, rozhlédl se a porozjímal. Oslovili proto přátele a ze sbírky nakonec vzešlo malé dílo. Projekt se rodil tři roky, samotná stavba trvala několik týdnů.

Krytá zvonice je vysoká zhruba čtyři metry, stavbaři použili přírodní materiály i tradiční krkonošské technologie, aby stavba odolala i drsným povětrnostním podmínkám. Základy jsou z červeného pískovce, na jednom z nich najdeme letopočet 2015.

Uvnitř zvonice překvapí světelné efekty, které vytvářejí skleněné lamely a kulaté suky rovněž ze skla zasazené v trámech. Svítí-li slunce, pohrávají si s odlesky jako na vodní hladině. A nechybí pochopitelně ani zvon.

Výhled od zvonice na Valšovkách

Šindel je lepší než prkno

Samotnou stavbu tvoří trámy z krkonošských smrků, suché zdivo bez hřebíků. Na střeše najdete rovněž pro Krkonoše typický materiál – štípaný šindel. Velmi často se používal při stavbách zdejších chalup, protože vydržel déle než prkna. Štípaný šindel na rozdíl od řezaného prkna, které má porušená vlákna, snáze odolává dešti a vodě obecně. Šindel se proto používal často i do štítů chalup.

Jedním ze záměrů postavit na Vlašských boudách zvonici bylo také zastavit turistu na místě, odkud je krásný výhled. Využít můžete také blízké lavičky k odpočinku, anebo vystoupat po kamenném schodišti a pohlížet do kraje na Světlou horu, Pomezní boudy, Rýchory a celé východní Krkonoše.

Spustit audio