Na výlet za čerty i pohoštěním do Bartoňovy útulny v Pekle u Nového Města nad Metují

Vydáte-li se z Nového Města nad Metují od galerie Zázvorka po červené značce proti proudu řeky, ať už asfaltovou cestou nebo pěšky přímo podél břehu, po pěti kilometrech se ocitnete v Pekle. Hojně navštěvované a romantické údolí na soutoku říčky Olešenky a Metuje bylo v roce 1997 vyhlášeno přírodní rezervací.

Dost možná se tu budou válet mlhy a občas i zahřmí. Okolní kopce a lesy takové počasí zařídí poměrně často, ale nebojte, přeháňka nebo bouřka obyčejně brzy přejde a vy alespoň máte dobrý důvod přijmout pohostinství tamní restaurace. Ta vznikla při osadě Peklo v roce 1415.

Práce slavného architekta

Restaurace Bartoňova útulna

Starý mlýn, nazývaný Pekelec byl v roce 1912 přestavěn na výletní restauraci pro pana Bartoně, majitele novoměstského zámku, podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče s použitím prvků lidové architektury, která dobře zapadá do přírodní scenerie. Odtud tedy i název restaurace Bartoňova útulna. Není divu, že uvnitř najdete sbírku nejrůznějších pekelníků, čertíčků i Luciferů.

Ďábelská nabídka

Ďábelská je i směs, kterou mi tu nabídli – kousky kuřecího masa v kořeněné omáčce se smetanou s výtečnými bramboráčky. Však taky člověku cestou z Nového Města nebo z Náchoda (podle toho odkud přijdete) pěkně vyhládne. Peklo je častým a oblíbeným cílem pěších turistů i cyklistů a kdo zavítá do Nového Města, neměl by Peklo vynechat.