Na výstavu fotografií z dnes už zaniklé textilky Slezan zve Národní dům ve Frýdku-Místku

21. únor 2017

Práci přadlen a dalších dělnic v někdejší textilce Slezan ve Frýdku-Místku. Tu zachycují fotografie Miroslava Holinky na výstavě v Národním domě. V továrně pracoval několik let v propagačním oddělení a s fotoaparátem se do ní vrátil i poté, co zanikla.

„Ten koncept je takový – zachytit Slezan v 70. letech, kdy byl plný života a v kontrastu se současnou podobou, kdy ty budovy jsou zchátralé,“ říká Filip Šimeček z městské organizace Kultura FM, která výstavu uspořádala.

První obrázky návštěvníci uvidí hned blízko vstupu do Národního domu. „Můžeme mluvit o určité exkluzivitě, protože ty historické fotografie v podstatě byly v soukromém archivu pana Holinky, a zase tak často nemají návštěvníci možnost je vidět,“ dodává Šimeček.

Pan Holinka byl profesionálním fotografem Slezanu. Dalo by se říci, že byl firemním fotografem. Fotil pro Slezan v rámci reklamy i v rámci dokumentace.

„Musíme si uvědomit, že některé ženy zachycené na těch fotografiích, jsou modelky. Když se podíváme na tu největší fotografii, tak zrovna tohle byla modelka, nebyla to přímo pracovnice. Takže ono to může mást,“ upozorňuje Filip Šimeček.

Bývalá Landsbergerova přádelna ve Frýdku-Místku

Fotografie, na kterých jsou zachyceny ženy při práci v textilce Slezan, se střídají s těmi, kde už textilka Slezan nefunguje. Rozpětí jednotlivých snímků jsou čtyři desetiletí. Na stěnách Národního domu je 40 fotografií Miroslava Holinky.

„Tím, že má letos jubileum, tak vlastně to chtěl spojit – výstavu svých fotek se svými narozeninami. A navíc je i 750. výročí města. I proto jsme vybrali Slezan, protože je nejen určitou průmyslovou dominantou ale i architektonickou,“ dodává Filip Šimeček.

Výstava s názvem Slezan v proměnách času je v Národním domě k vidění do konce února.

Areál bývalých textilek Slezan ve Frýdku-Místku
autor: iha
Spustit audio