Na vznik nové průmyslové zóny v Karviné nedá stát ani korunu

4. září 2012

Vláda nedá peníze na vznik nové průmyslové zóny v Karviné. Měla vyrůst v areálu bývalého dolu Barbora a práci tam mělo najít přes 3000 lidí. Navíc Karviná řeší problém ve své stávající zóně, která leží v místě, kde chtějí těžaři dobývat uhlí.

Jan Krejča má firmu na výrobu výtahů, sídlí ve stávající průmyslové zóně Nové Pole. Jenže v podzemí je spousta uhlí a těžaři ho chtějí dobývat. Půda by klesla a provoz továren by už nebyl možný.

Podnikatel koncem dubna velmi emotivně vystoupil před zastupiteli a plán důlní společnosti kritizoval. „Ztráta důvěry investorů může vést k opuštění této lokality i regionu,“ varoval tehdy.

V Karviné se hodně spekulovalo o tom, že by se firmy postižené těžbou mohly přestěhovat právě do nově plánované zóny v areálu Barbora. Jenže vláda rozhodla, že na novou zónu peníze nedá, podpořit jí nechtělo ani ministerstvo financí.

„Prostředky prostě nejsou bezedné. Kromě toho je třeba připomenout, že jdou peníze i na jiné projekty v Moravskoslezském kraji. Je to třeba rozšíření Vědecko-technologického parku v Ostravě či je to projekt v Krnově,“ potvrzuje za resort financí Jakub Haas.

Mluvčí těžební firmy OKD Vladislav Sobol říká, že jejich plány to nijak neovlivní. S podnikateli, které těžba ohrozí, stále jednají. Chtějí, aby firmy zůstaly na Karvinsku.

„Společnost OKD nikdy neplánovala, že by se firmy v průmyslové zóně Nové Pole přesunuly jako jeden celek na Barboru. Těch možností je několik. Jednou z nich je třeba areál havířovského dolu Dukla, kam by se některé firmy mohly přesunout,“ dodává Sobol.

Ministerstvo průmyslu plán s novou zónou nevzdává. Když na to nechce dát peníze stát, hledá ministerstvo soukromého investora.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu