Na zahradách pomalu končí vegetační spánek. Když se oteplí, probudí se už některé keře a trvalky

20. leden 2022

Míříme společně na zahradu. Spousta lidí se už nemůže dočkat, až jim začne na jejich zahrádkách sezóna. Aspoň něco malého si kutí nebo chystají, čtou se také  knížky nebo časopisy se zahrádkářskou tématikou, aby byli milovníci zahrad připraveni či objevili nějaké zajímavé novinky.

Ing. Věra Hrabíková hovoří v naší radioporadně na téma: zimní zahrada - okrasné trávy a keře.

Máme 20. ledna, takže ještě stále pokračuje období tzv. vegetačního klidu. Kdy tohle období končí?
Řekněme, že končí právě touto dobou, ale vegetační klid je dvojí. Jeden je přirozený ten, který způsobuje sama příroda, a další je vynucený teplotami nebo chladem. Zkrátka tím, že je venku pod bodem mrazu, tedy pod nulou.

Okrasné trávy jsou moc hezké na zahradě i v zimě. Ale chráníme je před přílišným zavodňováním, trávy mají přes zimu raději sucho.
Věra Hrabíková, zahradnice

Rostliny, které by se již třeba probouzely, tak jsou tím chladem donuceny zůstat ještě v klidu. Občas se stane, když je delší dobu teplo, i v tomto období, že občas něco začne rašit, vidíme to i třeba cibulovin, které nám začnou pomalinku ze záhonů vylézat. Ale většinou nízká teplota donutí ještě rostliny setrvávat v zimním spánku.

I když to vypadá, že se tedy na zahradě nic moc neděje, děje se tam něco?
Když je pod nulou, tak moc ne. To je opravdu vegetační klid, rostliny jsou uspané a spí.

Čtěte také

Ale pokud by se teploty zvyšovaly, tak existují třeba keře, které i v tomto období můžou začít kvést. Známe třeba Vilín - Hamamelis, to je úžasný keř, který se v tomto období, pokud je teplota nad nulou, začíná probouzet.

Jsou to takové žluté nebo načervenalé kvítky. Je to moc hezké v zahradě, protože v období, kdy je zima a padá na nás pesimismus, tak jsou první květy na zahradě úžasné.

Kalina bodnantská kvete zase růžově, pokud je teplota nad nulou. Nebo takto vykvétají i trvalky, známé čemeřice, které také mohou krásně nakvést v zahradě.

Je potřeba se o tyto brzy kvetoucí keře nebo trvalky nějak speciálně starat?
V podstatě se o ně starat nemůžeme. Musíme je nechat napospas počasí.

Čtěte také

Teploty s nimi různě cvičí, ale ony se tomu umí přizpůsobit. Například zmíněný vilín, když je delší dobu teplo, krásně vykvete, a pak, pokud zase přijdou mrazy, tak jeho květy jsou tomu uzpůsobené, tak se jako přikrčí. A přežijí období, kdy mrzne.

Když mráz přestane, zase se květy vytáhnou a jsou pěkné. Rostliny jsou na tento uzpůsobené. Většinou si poradí sami.

Koncem týdne má mrznout hlavně v noci, co bychom měli na zahradě ochránit a třeba zakrýt?
Pokud jsme už dříve nepřikryli třeba větvemi růže, tak to můžeme udělat. Pomáhá naházet na některé rostliny, třeba i na keře, sníh, který trošku ochrání stálezelené keře. Neházíme ovšem sníh na trvalky, které nemají rády vlhko.

A co třeba okrasné trávy? Pokud bychom to chtěli mít na zahradě krásné i v zimě?
Okrasné trávy jsou moc hezké během sezóny, je spousta druhů těchto trav. Jsou krásné i v létě.

Čtěte také

Na zimu většinou hnědnou, což ale nevadí, protože i tato barva je pěkná v zahradě. Někdy je svazujeme, aby se nám nerozklesly. A opět je chráníme před přílišným zavodňováním, trávy mají přes zimu raději sucho.

A působí v zahradě velmi hezky, udělají velkou krásu i přes zimu. A téměř všechny okrasné trávy stříháme až na jaře, takže nám parádu dělají celou zimu. Některé trávy jsou hodně vysoké, třeba dvoumetrové, takže opravdu je to pěkná věc.

A jsou tyto trávy náročné na opečovávání?
V podstatě nejsou. Pokud je opravdu na jaře přihnojíme a sestřihneme, tak ony zase obrazí. Většinou se jim daří v zahradách, ale jen potřebují v zimě nepřelévat, neházet na ně sníh, protože vláhu přes zimu nemají moc rády.

Čtěte také

Čím můžeme oživit zahradu, kdybychom se chtěli na něco koukat i v zimních měsících?
Zahrada v zimě bývá černo-hnědá, taková smutná, maximálně když napadne sníh, tak je bílá. Ale existují také keře, které mají krásně barevné dřevo a kůru. Těmi si opravdu můžeme hodně zahradu oživit. Například svídy mají mnoho kultivarů, které jsou hezké nejen v létě, mají barevné listí, zelenobílé či žlutozelené.

A v zimě, když listy opadají, tak vynikne jejich vínově červená nebo oranžová, někdy až do žluta zbarvená kůra. Hezkou kůru mají třeba i vrby, když se teď projdete v Ratibořicích ke splavu, tak tam podél náhonu je řada vrb a ty jsou v zimě úžasné. Hnědo žluto oranžová barva jejich větví tam krásně vyniká. Tedy i vrba v zahradě bude moc hezká.

Ing.Věra Hrabíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou zahradnickou radioporadnu s Ing. Věrou Hrabíkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související