Na zámku v Bruntále můžete obdivovat krásu renesance i baroka

21. srpen 2015

Projít se Audienčním, Rokokovým i Orientálním sálem, nahlédnout do Starého paláce i Konírny, obdivovat krásu renesance i baroka. To můžete na zámku v Bruntále, kam vás zveme v magazínu Křížem krajem.

Dominantou města Bruntál, které bylo založeno už ve 13. století a patří k nejstarším u nás, je renesančně-barokní zámek. Prohlídku zámeckých interiérů, s desítkami sálů a pokojů, i nedávno zrekonstruovaného nádvoří by si neměl nechat ujít žádný z milovníků výtvarného umění a historie.

„Každý ze sálů má svou atmosféru a je naprosto originální. Sjednocuje je takové rokokové pojednání, ale každý je jiný,“ upozorňuje historička umění a vedoucí Útvaru památkové péče Muzea v Bruntále Ľubica Mezerová.

Zámek byl během pěti uplynulých staletí postupně dostavován a přestavován, takže dnes je obzvlášť zajímavým spojením architektury renesance a baroka. Barokní podobu vtiskl pamětihodnosti v druhé polovině 18. století architekt F. A. Neumann.

Letní soutěž Křížem krajem 2015

Ve Starém paláci, který kdysi obývali Páni z Vrbna, jsou dnes umístěny stálé expozice bruntálského muzea. Jedna je historická a jmenuje se Řemeslo má zlaté dno, druhá přírodovědná, nazvaná Příroda na Bruntálsku.

Zámek, který jen letos už navštívilo 20 tisíc lidí, má během hlavní sezóny pro všechny návštěvníky brány dokořán denně od 9 do 17 hodin.

Na podrobnou prohlídku zámku vás zveme prostřednictvím poslechu záznamu magazínu Křížem krajem - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

autor: čan
Spustit audio