Na zámky působí grafit před zimou jako zaklínadlo

26. leden 2019

Zimní měsíce v sobě nesou radosti zimních sportů ale i starosti, které s sebou přináší mráz. Kvůli němu němu mohou zamrznout třeba i zámky a to nejen u našich aut, ale třeba i u bran do dvora či jinde. Jak se proti tomu bránit? Zámečníci mají jasno – nejlepší je grafit.

Na zámky působí grafit před zimou jako zaklínadlo

Zimní měsíce v sobě nesou radosti zimních sportů ale i starosti, které s sebou přináší mráz. Díky němu mohou zamrznout třeba i zámky a to nejen u našich aut, ale třeba i u bran do dvora či jinde. Jak se proti tomu bránit? Zámečníci mají jasno – nejlepší je grafit.

Grafitový prášek, který se dá zakoupit ve většině zámečnictví, považuje zámečník Pavel Omasta za poměrně levný a naprosto spolehlivý způsob ochrany automobilových zamykacích systémů. Stačí jej nasypat přiměřené množství do klíčové dírky ještě před zimou. Zámek musí bát ale suchý a nesmí v něm být zbytky oleje. Takto ošetřené zámky odpuzují vlhkost a mráz jim tedy neublíží. Navíc je grafit přirozené mazivo, které mechanismu usnadňuje otevření.

Jako vše má ale i toto pravidlo svou výjimku. To jsou vozidla značky Ford, kde je vhodnější než grafit řídký olej ve spreji například Konkor, WD 40 a podobně. Tyto oleje pak v zámcích plní stejnou službu jako grafit.

Pokud už zámky zamrznou, je při otevírání nejlépe použít speciální rozmrazovací přípravky. Naopak odborníci moc nedoporučují bateriové rozmrazovače zámků. „Zkušenosti říkají, že když se nic neděje, jsou funkční, když zamrzne zámek, jsou baterie v těchto rozmrazovačích vybité,“ směje se Pavel Omasta. Jako dobrou první pomoc lze použít i nahřátí klíčku zapalovačem. Je však nutné potupovat s citem, aby nedošlo k poškození elektroniky, kterou může klíč skrývat. Jako první pomoc lze použít také olej ve spreji jako WD 40 a podobně, ovšem jen ty řídké.

Nejen autozámky mohou při nízkých teplotách vlivem vlhkosti zamrznout. Je to i případ visacích zámků ve venkovním prostředí. Už dobrou volbou zámku je možné zamrzání předejít. Obecně platí, čím jednoduší zámek, tím méně je náchylný k zamrznutí.

V případě, že zámek máme přímo venku, je dobré je chránit nějakou stříškou či nástavcem třeba z PET láhve před vlhkostí. Ta je totiž hlavní příčinou zamrzání.

Co se týče samotného mechanismu i zde je před zimou ideální ošetření grafitovým práškem. Naopak se moc nedoporučuje používat oleje. Když už není jiného vyhnutí, měly by to být oleje co nejtekutější, tedy například ve spreji či olej na šicí stroje.

K zamrznutí nebývají příliš náchylné vložky do dveřních zámků. I ty je možné před zimou ošetřit řídkým olejem, stejně jako samotný mechanismus dveří. Naopak na panty dveří a bran, zejména ve venkovním prostředí se doporučuje klasická vazelína. Důležité však je hlavně chránit zámky před vlhkostí například stříškou či krytem. Samotný mráz bez vlhkosti totiž žádnému zámku neublíží.

 

 

 

autor: kbz
Spustit audio