Na zlínském zámku se zabydlely sochy Michala Gabriela. Uvidíte i sedmimetrového žraloka

18. leden 2020

V Galerii Václava Chada na zlínském zámku jsou k vidění nevídané věci. Sedmimetrový žralok, ocelové zvíře, jehož podoba se mění vlivem počasí a různých úhlů pohledu, nebo žena koupající se v bahně. To vše jsou díla současného českého sochaře Michala Gabriela.

„Máme tady čtyři výstavní sály, část výstavy probíhá uvnitř, v prostorách Galerie Václava Chada, další dva exponáty jsou umístěny venku. Před zámkem je žralok, který měří téměř sedm metrů a váží šest a půl tuny. Na nádvoří zámku přivítá příchozí zase ocelové zvíře, které se vlivem počasí a různého úhlu pohledu proměňuje. V určitý moment se stává až neviditelným,“ říká vedoucí Galerie Václava Chada Miroslava Ptáčková.

Michal Gabriel vytváří některé své plastiky za pomoci 3D technologií, které mu umožňují opakování, zmnožování či deformaci tvarů. Lze jej tak pomyslně považovat za jakéhosi „digitálního“ sochaře dnešní doby.

Kdo nestihl vernisáž výstavy, má možnost druhé šance, a to ve formě komentované prohlídky se samotným autorem, která proběhne ve čtvrtek 13. února 2020 v 17:00 hodin. Prohlídka bude navíc doplněna přednáškou nazvanou Od dláta k digitálnímu dlátu.

Sochy Michala Gabriela si na zlínském zámku můžete prohlédnout vždy od úterý do pátku od 10 do 17 hodin. Pro velký zájem byla výstava prodloužena do 17. dubna 2020.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio