Nadcházející oprava nádraží Opava-západ bude stát 100 milionů korun

4. leden 2021

Téměř 100 milionů korun bude stát proměna zchátralého vlakového nádraží v Opavě na historickou dominantu města. Už řadu let tamní radnice usiluje o rekonstrukci hlavní budovy ve stanici Opava-západ. Peníze se našly až teď a stavební práce by měly trvat více než rok.

V Opavě jsou dvě vlaková nádraží. To východní má z roku 2012 po celostátní anketě titul nejpohádkovějšího, to druhé, západní, je naopak místem, kterým cestující jen rychle prochází a ostatní se mu vyhýbají.

Těžko bychom našli někoho, kdo by návrat původní podoby z druhé poloviny 19. století nepřivítal. „Určitě si to opravu zaslouží, bylo by to krásné,“ říká například jeden z námi oslovených cestujících.

Historie stanice Opava-západ se začala psát v roce 1872 pro cestující dál směrem na Krnov a Bruntál. Postupně sice ztratila pozici centrálního nádraží, ale dodnes patří k rušným místům. Hlavně při cestách do práce a do škol.

A aspoň podle nákresů a vizualizací bude. Od fasády přes okna, čekárny a celý vestibul. Práce začnou hned zkraje roku a potrvají do poloviny roku příštího.

„Nově bude budova bezbariérově přístupná, zateplením dojde ke zlepšení celkové hospodárnosti objektu a snížení provozních nákladů. Nově vzniknou prostory pro potřeby Policie ČR,“ upřesnila mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Opravená jsou tady zatím jen nástupiště, šedivý a oprýskaný zbytek působí přinejmenším nevábně.

A nezmění se jen samotná hlavní budova. „Nádraží Opava-západ dlouhodobě patří spíše mezi ostudy města, proto velmi kladně hodnotíme, že po mnoha letech konečně začne rekonstrukce. Po jejím dokončení město opraví přednádražní prostor,“ dodává mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný.

autor: Martin Knitl
Spustit audio