Nájemníci z Karviné si stěžují na přemnožené holuby. Ptáci obtěžují obyvatele paneláku se 160 byty

4. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Karvinští nájemníci bojují s holuby. Opeřenci se slétávají na balkony vysokého bytového domu a obtěžují obyvatele. Dům patří radnici a ta už na některé balkóny dala dokonce sítě. Jenže úředníkům se stále nedaří přesně zjistit, proč si holubi oblíbili zrovna tento dům.

„Úplné nálety na ty naše balkóny tady mají. Stále umývám parapet a stejně je stále od těch holubů pokálený,“ stěžuje si paní Helena. Důchodkyně život v holubím domě charakterizuje jednoduše – je to k nevydržení. „A i když je vyplaším, za pět minut jsou tam zas. Dnes ráno se tam dva dokonce líbali,“ dodává.

„Normálně se jich nezbavíte, to nejde. Oni jsou prostě ofrklí. Nevím, jestli je lidé předtím příliš krmili – protože teď už je to vyloženě zakázáno – a oni si tady zvykli,“ přemýšlí pan Jaroslav, soused paní Heleny.

Na první pohled je vidět, že balkóny jsou zadělané různými sítěmi. „Při představě, že by celý dům byl takhle zasíťovaný, by to bylo velice škaredé,“ míní náměstek primátora Miroslav Hajdušík (KSČM).

„Každopádně je strašně důležité, abychom neobsazené byty kontrolovali a čistili balkony, aby tam holubi nehnízdili. Budeme pokračovat ve výzvě občanům, aby ty holuby nepřikrmovali,“ dodává náměstek.

Také on si všímá, že aktivita holubů je zde oproti jiným výškovým domům v okolí nezvykle velká. A domnívá se, že velkou roli v tomto případě hraje přikrmování ptáků.

„Nejvíce se drží těch prázdných bytů, tam je nikdo neprohání,“ říká důchodkyně paní Květoslava, která si po návratu z nemocnice užila své. „Byla jsem čtrnáct dní s plícemi a než jsem přišla domů, byl balkón v hrozném stavu.“

Prázdné byty chce radnice opravit, aby přilákala nové nájemníky.

autor: ada
Spustit audio