Najít dobrovolníky Světlušky pomůže nová mobilní aplikace

8. září 2015
Zprávy , Zprávy

Už jste letos potkali Světlušky? Na mysli máme dobrovolnické hlídky, které budou až do pátku vybírat peníze pro nevidomé v rámci tradiční sbírky Nadačního fondu Českého rozhlasu. Pokud ne a rádi byste také přispěli, pomůže vám letos nová webová stránka svitis.cz. Díky ní nemusí být setkání se Světluškami jen čirá náhoda. Vyzkoušeli jsme ji za vás v Ostravě.

Nová mobilní a webová aplikace má podobu černé mapy České republiky a do ní jsou jako žluté špendlíky zapíchnuté světelné body právě tam, kde se nachází dobrovolníci Světlušky. Abychom zjistili, kde je nejbližší hlídka, stačí zadat „Najít Světlušku“. Pak vás aplikace lokalizuje a uvidíte nejbližší žlutý bod – při naší zkoušce v Provaznické ulici.

„Dnes jste první, protože ta aplikace se teprve rozjíždí,“ říká dobrovolnice v bílém tričku a s černými tykadly. „Každá pokladnička má své číslo, tak to jsem tam zadala, potom heslo a od té doby jakoby svítím a lidé si mne můžou najít. Pro lidi, kteří rádi přispívají, tak je to super, že nemusí lítat po Ostravě a někde hledat,“ vysvětluje světluščí hlídka, jak to vlastně funguje.

Svou světluščí hlídku si takto může každý najít na stránkách svitis.cz až do pátku 11. září. A pokud Světlušku v ulicích chytit nestihnete, můžete ji podpořit po celý rok odesláním dárcovské sms - více na www.darcovskasms.cz. Po celý rok je možné přispět také na sbírkové konto „deset devítek“ 99999 99999/0100 nebo zvolit další způsoby platby na www.svetluska.net.

Najít Světlušku pomáhá nová aplikace
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio