Nákaza ptačí chřipkou na Karvinsku se rozšířila, veterináři utratí tisíce dalších krůt

4. květen 2023 17:30

Dalších 14.200 krůt usmrtí veterináři s hasiči v Rychvaldu na Karvinsku. Ptačí chřipka se rozšířila i do dvou chovů v sousedství haly, kde veterinární správa nákazu původně objevila.

Ředitel krajské veterinární správy Severin Kaděrka varuje i drobné chovatele drůbeže. Zvířata musí být pod střechou. „V rámci kraje je to největší ohnisko. V letošním roce došlo k přenosu taky na racka chechtavého, protože toho racka máme značné množství na jednotlivých rybnících, takže nebezpečí hrozí dál i pro drobnochovatele,“ uvedl Kaděrka.

Čtěte také

Veterináři ve spolupráci s hasiči během středy a dneška utratili přibližně 15.000 krůt z prvního chovu. Teď budou pokračovat v dalších dvou chovech.

„Hasiči vstupují do nebezpečného prostoru v ochranných oblecích, rukavicích a holínkách přilepenými izolačními páskami k oblekům a maskami s filtry. Mrtvé krůty vynáší ručně, přičemž váha jedné krůty je 14,5 kilogramu,“ uvedla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Dalším úkolem hasičů po vynesení mrtvých ptáků bude prvotní dezinfekce hal. Na místě zasahují profesionální hasiči z Karviné, dobrovolní hasiči z Ostravy-Radvanic a Havířova i příslušníci záchranného útvaru v Hlučíně.

Spustit audio

Související