Nakoupit nejen pro sebe, ale i pro potřebné. Začíná jarní kolo potravinové sbírky

23. duben 2021 08:10

Už zítra mohou lidé v obchodech nakupovat také pro potřebné. Chystá se totiž jarní kolo potravinové sbírky. Zapojit se do ní může každý. Stačí přijít do jednoho z vybraných moravskoslezských obchodů a část svého nákupu věnovat označeným dobrovolníkům.

„Nejlépe je přispět potravinami s dlouhou dobou trvanlivosti – mouka, cukr, luštěniny, jakékoli konzervy, také třeba olej,“ vyjmenovává ředitelka ostravské potravinové banky Helena Balabánová.

Seznam obchodů zapojených do sbírky a další informace k akci najdete na webu sbirkapotravin.cz.

Sbírka loni na podzim vynesla v Moravskoslezském kraji rekordních 29 tun potravin. Letos se očekává alespoň stejný výsledek. „Je to neuvěřitelné, ale solidarita mezi lidmi je stále veliká,“ dodává Balabánová.

Zboží z potravinové sbírky následně pomáhá třeba i v azylovém domě Charity v Ostravě-Vítkovicích. „Potraviny vydáváme klientům, kteří se dostanou do nějaké svízelné situace a třeba určitou dobu nemají příjem. V rámci noclehárny poskytujeme zjednodušeně řečeno večeře, protože tam stále přicházejí lidé, kteří za celý den neměli možnost se najíst,“ říká vedoucí azylového domu Jiří Linart.

Výtěžek potravinové sbírky bude ale směřovat i k matkám samoživitelkám, nebo lidem, kteří se dostali do hmotné nouze v důsledku současné pandemie koronaviru.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související