Nákup ostravského CyberKnife se prý za Němečkova vedení prodražil o miliony, ministr to odmítá

22. říjen 2015

Ostravská fakultní nemocnice podle policie předražila za vedení současného ministra Svatopluka Němečka z ČSSD nákup kybernetického nože o 65 milionů korun. Kriminalisté část peněz zajistili v jedné z moravských firem. Uvedla to Česká televize. Nákup přístroje CyberKnife pro ostravskou nemocnici schválily ministerstvo i vláda, řekl Němeček s tím, že v kauze není vyšetřován ani obviněn.

Na policii se kvůli nákupu unikátního ozařovače obrátilo ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem z hnutí ANO. Resort upozornil, že přístroj byl dvakrát dražší, než je obvyklé.

„Tak já myslím, že to bylo jasné od počátku. Média o tom psala, bylo předražené, šlo to přes několik rukou. A my jako ministerstvo financí máme povinnost oznamovat všechna podezření z nehospodárnosti a korupce,“ uvedl ministr financí předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Případ vyšetřuje moravskoslezská policie a podle tamní krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové podrobnosti nebude komentovat:

„Krajské státní zastupitelství v současné době nebude podávat žádné další informace, právě z důvodu možného ohrožení prováděného prověřování.“ V případu nebyl dosud nikdo obviněn.

Šetření Němeček vítá

Česká televize dnes uvedla, že podle policie předražila nemocnice nákup o 65 milionů korun a z předražení prý podezírá Němečka. Ministr tuto informaci odmítl.


Takzvaný CyberKnife lékaři používají pro onkologické operace. Funguje podobně jako gama nůž. Nespecializuje se ale pouze na oblast mozku, ale léčí nádory i v jiných oblastech těla.

"Začínáme další díl, skoro bych řekl nekonečného seriálu, jak pozvracet ministra," poznamenal a vysvětlil, fakta jsou jasná. Policie ani státní zastupitelství podle něj o předražení neříkají nic. "Jediný fakt, který policie sdělila veřejnosti, je to, že zablokovala nějaké peníze nějaké firmě," uvedl ministr.

„Celý proces nákupu přístroje schvalovalo v té době ministerstvo zdravotnictví, posvětila ho samotná vláda, Již jednou byla záležitost vyšetřována, teď je vyšetřována znovu. A já jsem tomu velmi rád a byl bych rád, aby policie měla možnost v klidu a nerušeně vyšetřovat a zjistit, co se stalo, jestli je vše v pořádku – nebo bylo nějaké pochybení,“ zdůraznil Němeček.

K roztržce mezi Babišem a Němečkem kvůli předraženému přístroji došlo už v listopadu loňského roku. Babiš tehdy na Twitter napsal, že ministr Němeček je evropský rekordman v předražování zakázek.

autoři: mik , mkk , Denisa Šindlerová
Spustit audio