Nákupy v Polsku se budou vyplácet dál. Poláci prodloužili platnost snížené daně

27. červenec 2022 07:50

Levné nákupy v Polsku stále lákají spoustu lidí nejen z moravskoslezského z pohraničí. Na cenách potravin anebo třeba pohonných hmot ušetří stovky korun. A tento stav nejspíš bude platit i nadále. Poláci totiž prodloužili opatření proti vysoké inflaci. Například sníženou spotřební daň budou držet až do konce října letošního roku.

„Všechno jsme kupovali, protože u nás je to strašně drahé. A není to o tom, že nemáme peníze. Mám tady pití, jogurty, maso, sladkosti pro děti, ovoce, zeleninu... Celkový nákup. Maso je minimálně o sto procent levnější než u nás,“ říká Ostravan pan Daniel.

Není tady jen kvůli potravinám. Stejně jako řada dalších sem jezdí i pro pohonné hmoty. „V České republice jsem netankoval už asi půl roku,“ dodává pan Daniel.

Snížená spotřební daň měla v Polsku platit do konce července, protiinflační opatření ale tamní vláda prodloužila až do konce října. Podle odborníků to pro zemi znamená určitá rizika. „Samozřejmě to není zadarmo, má to své náklady. Tím prvním je dopad na rozpočet, protože tam vypadává část příjmů, je to rozpočtově negativní,“ komentuje finanční analytik Tomáš Vlk.

Dalším důvodem, proč se ceny v Polsku drží tak nízko, je samotný zlotý, který oslabuje. „Vzhledem k tomu, jak kurz klesá pro lidi ze zahraničí, tak ty nákupy jsou levnější právě částečně kvůli tomu kurzu. To je také věc, která dělá hodně,“ vysvětluje odborník na polskou politiku z Asociace pro mezinárodní otázky Michal Lebduška.

Podle něho levných cen v Polsku nevyužívají jen Češi, ale i další polští sousedé, například Slováci anebo Litevci.

autor: Petr Dušek
Spustit audio