Nanoskopie poškozených kloubů. Tuto šetrnou metodu vyšetření používají v trutnovské nemocnici

19. leden 2022

Náš pohybový aparát na tom není úplně nejlépe. Navíc poslední dva roky se mnohé změnilo. Někdo začal více sportovat, u jiných jde pohybová aktivita opačným směrem. To vše se samozřejmě podepisuje na váze, na stavu páteře, i celého kloubního aparátu. Začíná se to projevovat v ordinacích? 

MUDr. Aleš Chaloupka, primář Ortopedie Oblastní nemocnice Trutnov, hovoří v naší radioporadně na téma: nanoskopie poškozených kloubů.

Populace stárne a kloubních potíží přibývá čím dál víc. Vy ale v Trutnově zkoušíte novinku, takzvanou nanoskopii kloubů. Co to je za vyšetření?
Je to poměrně jednoduchý přístroj, kterým my jsme schopni v lokální anestezii, takže poměrně komfortně pro pacienta, podívat se do kloubu. Nejčastěji do kolene, do lokte, eventuálně do ramene i do menších kloubů. A pacient není zatížen celkovou anestezií.

Čtěte také

Předoperační příprava je minimální a benefitem je, že pacient se může velmi brzy vrátit do života a nemusí nosit ani berličky. Ke vstupům se nepoužívá ani skalpel, jsou to jen vpichy, takže opravdu šetrná metoda, jak zjistit, jak na tom daný kloub je.

Pokud nemáme nějaké jiné standardní možnosti okamžitě po ruce, jak je třeba magnetická rezonance, na níž se někdy čeká delší dobu, tak to určitým způsobem může suplovat tohle vyšetření.

U kterých pacientů je takové vyšetření vhodné?
Pokud přijdete, že vás bolí koleno, tak určitě nebude první, co vám nabídneme, nanoskopie.

Čtěte také

Provedeme standardní klinické vyšetření, rentgen a rozhodneme se, co dál. Nanoskopie má indikace trošičku omezené. Pacientům třeba po dvou artroskopiích můžeme nabídnout takovou miniinvazivní metodu, že se koukneme do kloubu.

A benefit je také třeba i v tom, že pacient při tom zákroku nespí, může se sám podívat na obrazovku monitoru. Řekneme, podívejte se, tady máte poškozenou chrupavku, tady máte poškozený meniskus, nebo naopak, máte to vše v pořádku. Jdeme hledat příčinu vašich obtíží někde jinde.

Je to tedy velmi šetrný zákrok, je tam proto i menší riziko trombózy?
Ano, to máte pravdu. Běžná artroskopie se ve většině případů používá za použití turniketu, což je škrtidlo, které se naloží na stehno. Což u tohoto výkonu při nanoskopii odpadá. Krev proudí po celou dobu operace končetinou běžně a normálně, takže riziko pooperační trombózy je minimální.

Aleš Chaloupka s dcerou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Alešem Chaloupkou, primářem Ortopedie Oblastní nemocnice Trutnov, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související