Nápor sněhu způsobil značné problémy v dopravě

7. prosinec 2005

Husté celonoční sněžení značně zkomplikovalo dopravu na velké části území Moravskoslezského kraje. Na silnicích na Karvinsku se kvůli sněhu tvoří zácpy, nejhorší situace je v okolí Havířova a Českého Těšína. Na železniční trať mezi Bohumínem a slovenskou Čadcou napadaly stromy a vlaky musely být odkloněny. Spadané stromy a větve a sněhové závěje také odřízly velkou část kraje od elektřiny.

Na Karvinsku se na silnicích kvůli sněhu tvoří zácpy. Vozovky jsou ucpané, silničáři požádali o pomoc policii. Mluvčí karvinských policistů Stanislav Sobol upozornil, že řidiči by měli své cesty do této oblasti zvážit. Vůbec by neměli vyjíždět na letních pneumatikách.

"Provoz je omezen u Českého Těšína na ulici Frýdecké, kde sebemenší stoupání dělá řidičům problémy. Také jsem zjistil, že je pro kamiony neprůjezdný hraniční přechod Chotěbuz. Tam se to snaží dělat tak, že chvilku pouštějí z jedné a pak zase z druhé strany, aby nedošlo k nějaké větší zácpě," upřesnil policejní mluvčí.

Logo

Neprůjezdný je pro nákladní vozy také hraniční přechod v Mostech u Jablunkova, a to při výjezdu na Slovensko. Na slovenské straně jsou na silnici popadané stromy, které se průběžně odstraňují.

Už včera večer se na některých úsecích na Třinecku tvořily kolony. Dnes leží na cestách rozbředlý sníh, který silničáři nestačí odklízet. Jízda autem je na takových ulicích hodně nepříjemná. "Dnes ráno jsem půl hodiny odklízel sníh. Je to hrůza, všude je deset centimetrů rozbředlého sněhu, dá se jet jenom krokem. Je to o život, cesty jsou skoro nesjízdné," říká jeden z řidičů.

Sníh zastavil vlaky
Velké problémy jsou také na železnici. Na železniční trať mezi Bohumínem a slovenskou Čadcou napadaly stromy a vlaky musely být odkloněny. Na několika regionálních tratích v kraji přestaly vlaky jezdit a nahradily je autobusy. Informace se navíc mění každou chvíli, řekla nám jedna ze zaměstnankyň nádraží v Jablunkově. V tuto chvíli není možné odhadnout, kdy se podaří obnovit normální provoz.

"Opraváři pořád ještě nejsou zpátky, takže nevím, co bude výpravčí pouštět, protože dvě soupravy jsou v Mostech u Jablunkova, a on - jelikož je až po Jablunkov bez elektřiny, tak se tam nemá jak dostat, tak nevím, jestli to zase nebudou řešit tím, že nám pošlou něco z Těšína. Na krátkých tratích se jezdí, ale ne podle jízdního řádu, ale podle situace," doplnila pracovnice Českých drah.

Spadané stromy a větve a sněhové závěje odřízly velkou část kraje od elektřiny. Dispečink Severomoravské energetiky hlásí výpadky vysokého napětí ve všech větších městech a taky v okolních obcích. Kromě Jablunkova je takto postiženým městem také například Frenštát pod Radhoštěm.

autoři: mrk , tif , Gabriela Všolková , Marcela Hladká
Spustit audio

Více z pořadu