Narozena do korony. Jak pandemie ovlivnila život mladé ostravské rodiny?

Vivien Navrátilová je jedním z dětí, které se v Česku narodily do koronavirové pandemie. Její příběh několik týdnů sledovala reportérka Andrea Čánová. Jak strach z nebezpečné nákazy a omezení, která ji provázela, zasáhla do osudů maminky Katky, tatínka Hynka a jejich prvorozené dcery?

Z porodu měla 36letá Katka Žídková strach. Nejen kvůli pandemii, ale i proto, že malá Vivien je její první dítě. „Jako prvorodička jsem měla z porodu strach. Ten šel později stranou, dostali jsme spíš strach, abych neonemocněla já, tatínek nebo malá.“

Báli jsme se dítě přivést do takto bezprecedentní situace.
Hynek Navrátil, tatínek Vivien 

Vivien je pro dvojici mladých ostravských právníků vysněné dítě. Báli se, že kvůli koronaviru se Hynek porodu nebude moct zúčastnit, nakonec ale vše dobře dopadlo. „Naštěstí nám to vyšlo, Hynek u porodu mohl být jako jeden z posledních. Od dalšího dne už přišel zákaz,“ vzpomíná Katka.

Seznámení přes okno

Dědeček malé Vivien. Se svou první vnučkou se musel seznámit přes zavřené okno

Porodem ovšem „koronavirové“ komplikace ostravské rodiny neskončily. „Poprvé jsme příbuzným ukazovali Vivian jen přes zavřené okno, měli jsme strach ho otevřít. Možná jsme to řešili až moc, ale v tu dobu nikdo nevěděl, co přijde a jaké bude mít nákaza následky. Moje máma říkala, že takhle se prý tatínkům ukazovaly děti dřív,“ směje se Katka.

Její tatínek, dědeček malé Vivien, tak každý den svou vnučku pod okny domu dychtivě vyhlížel. „Nechybělo moc k slzičce, ale dal jsem to,“ usmívá se šťastný dědeček. „Těšil jsem se na ni, ale zároveň se takhle malých miminek trochu bojím. Je to pro mě poprvé, bylo to hodně slavnostní.“ 

Dědeček malé Vivien pracuje v zemědělství. Na zázračný lék proti koronaviru nečeká se založenýma rukama. Své blízké chrání vlastnoručně vypěstovanou zeleninou. „Snažíme se získat imunitu, nečekáme, až někdo vyvine zázračné sérum.“

Na procházku bezpečně

Pandemie změnila i ty zdánlivě nejběžnější činnosti – například procházky s kočárkem. „Je to jako příprava letu na Měsíc. Malou musíme nejen zabalit do vajíčka, musíme ji také chránit proti infekci. Dáváme přes ni plachetku a sami si bereme respirátory,“ popisoval tatínek Hynek v době, kdy se ve zdejším regionu objevilo další ohnisko nákazy v Dole Darkov. 

Nechránění jsme jen tehdy, když jsme s rodinou. Přes kočárek vždy přehodíme dečku.
Katka Žídková, maminka Vivien

„První dny nebo týdny po porodu jsem si Vivien nemohla jen tak vzít a vyvézt ji na procházku. Byly jsme hlavně na zahradě u domu, to nám koronavirus vzal,“ vzpomíná Katka. „Byla jsem z toho smutná, i slzička mi ukápla. Raději jsme zrušili i profesionální poporodní focení.“

Očkování? Rozhodně ano!

Pandemie koronaviru ovlivnila také postoj Katky a Hynka k očkování. „Vždy jsme byli pro očkování. A vzhledem k tomu, co jsme četli o koroně, utvrdili jsme se i o tom, že dáme Vivien také nepovinná očkování,“ říká Katka.

Šťastná rodina. Koronavirus jim toho mnoho vzal, ale, jak dodávají, zároveň i něco dal

„Myslíme, že to posiluje imunitu a dítě je pak odolnější,“ přidává se Hynek. „I když není dítě přímo očkované proti dané chorobě, imunita pak funguje lépe, i když se střetne s něčím jiným.“

Lidé jsou pro očkování víc a víc. Když se podíváme na tabulky, horší následky má korona u lidí, kteří nebyli vůbec očkovaní.
Katka Žídková

Když po několika týdnech Hynek s Katkou bilancují, co jim koronavirus vzal, oba se shodují – nejvíc jim dnes chybí pocit bezpečí. „Pro chlapa je to stresující, ještě když se mu narodí dítě. Jediné nástroje, co má, jsou ochranné prvky, nemá moc situaci vybojovat a vyřešit. Pozitivum ale je, že jsem zjistil, že mohu pracovat doma, asi by se to nezavedlo nebýt korony,“ uzavírá Hynek. 

Hynek, Katka a malá Vivien tak od narození strávili mnohem víc času spolu. Jak přiznávají, za normálních okolností by si to nemohli dovolit.

autoři: Andrea Brtníková , als
Spustit audio

Související