Narozeniny a výročí ve světě hudby: Beata Hlavenková

30. leden 2023

Je mi velkou ctí přivítat v Hudebním přístavu věnovaném výročím a narozeninám první dámu. A není to žena ledajaká, má na svém kontě několik žánrových Andělů a také nominaci na Českého lva za nádhernou hudbu filmu Zátopek.

Beata Hlavenková se narodila 2. února ve Vendryni. Její hudební počátky jsou spojeny s Janáčkovou konzervatoří v Ostravě, kde studovala skladbu u profesora Edvarda Schiffauera. Hlavenková se následně zamilovala do jazzu a vydala několik ceněných nahrávek, které patří k tomu nejlepšímu v českém jazzu.

Poslední dvě řadová alba Sně a Žijutě se od ortodoxního jazzu odklonily směrem k jednodušší, ale stále velmi působivé a originální písni. Hlavenková neztratila nic ze své osobitosti, jen objevila své nové autorské polohy jako zpěvačka a textařka. V obou oblastech se zdařile rozvíjí a můžeme se těšit na její další počiny.

Výtečná klavíristka, skladatelka, zpěvačka a textařka Beata Hlavenková slaví narozeniny 2. února a my jí přejeme mnoho zdraví, harmonie a nevysychající pramen invence. A vybrali jsme k poslechu její krásnou píseň s názvem Zahrada.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava Vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související